Parlamentul catalan apără femeile vrăjitoare

0
84

„Campania revistei istorice Sapiens privind trecerea în revistă a vrăjitoriei din Catalonia, care se intitulează „Nu au fost vrăjitoare, au fost femei”, a ajuns și în Parlamentul Cataloniei. 

Esquerra, Junts, CUP și En Comú Podem vor apăra în sesiunea plenară de săptămâna viitoare o propunere de rezoluție comună care pledează pentru „repararea memoriei istorice” a femeilor „condamnate, executate și reprimate pe nedrept” pentru presupusa angajare în acte de vrăjitorie. 

Textul, care are deja majoritatea necesară pentru a merge mai departe, cere, printre altele, municipalităților să țină cont de numele victimelor Inchiziției sau justiției laice.

Propunerea de rezoluție semnată de grupurile pro-independență, care fusese înregistrată în noiembrie anul trecut, cere recunoașterea presupuselor vrăjitoare drept victime ale unei „persecuții”. 

De asemenea, Guvernul este îndemnat ca în cadrul acestor acțiuni de „justificare” a presupuselor vrăjitoare, „să promoveze studii academice cu perspectivă de gen asupra vânătorii de vrăjitoare și a cauzelor acesteia”.

Dacă va avea succes, textul va chema și consiliile municipale catalane să revizuiască numele străzilor lor pentru a include „numele femeilor condamnate pentru vrăjitorie în orașele lor”, ca exercițiu de reparare istorică și feminizare a numelor străzilor”. 

Unul dintre candidați ar putea fi Antonia Rosquellas, locuitoare din Viladrau. După un interogatoriu inuman, suspendată de un scripete și cu greutăți în picioare, ea „a mărturisit” că a frecventat un „coven”, o adunare de vrăjitoare.

După cum a explicat Jacinto Anton în El Pais, în urmă cu 15 ani, orașul Girona a fost în fruntea clasificării vrăjitoarelor vânate în Catalonia: 14 au fost spânzurate între 1618 și 1622. Nu au fost arse pentru că, la acel moment, nu erau persecutate de Inchiziţie ci de justiţia seculară.

În 2007, Muzeul de Istorie al Cataloniei a găzduit expoziția „De vrăjitoare și otrăvitor” care arătat de amploarea persecuției asupra femeilor care, din cauza situației lor economice, cunoștințelor sau realității rasiale, nu au se potriveau cu arhetipul feminin al Evului Mediu și al Renașterii timpurii și au fost persecutate sistematic. 

Rezoluția propusă urmărește și includerea vânătorii de vrăjitoare în programa educațională”, transmite El Pais.

Lasă un răspuns