Humza Yousaf este noul lider al Scoției

0
99

Humza Yousaf o va înlocui pe Nicola Sturgeon ca lider al SNP în Scoția. Tânărul de 37 de ani este primul musulman care a ajuns în această poziție. El urmează să fie numit premier al Scoției.

Humza Yousaf a intrat în cursa pentru conducere după demisia lui Sturgeon luna trecută.

Lorna Finn, secretarul național al SNP, a declarat că prezența totală la vot la alegerile pentru conducere a fost de 70%, 50.490 din cei 72.169 membri ai SNP au votat, relatează Sky News.

Yousaf a obținut 24.336 (48,2%) din voturi în primul tur. În al doilea tur de vot, el a obținut 26.032 de voturi, ceea ce reprezenta 52,1% din voturile exprimate.

Kate Forbes s-a situat pe locul al doilea cu 23.890 (47,9%).

După victorie, Yousaf a spus: „Alegerile pentru conducere, prin însăși natura lor, pot fi aduce vânătăi. Dar totuși, în SNP suntem o familie”.

Yousaf urmează să fie numit premier al Scoției săptămâna următoare. În cazul improbabil în care Parlamentul Scoțian nu va putea alege un prim ministru în 28 de zile, vor avea loc alegeri.

După ce Nicola Sturgeon și-a anunțat intenția de a demisiona, secretarul pentru sănătate Humza Yousaf, secretarul de finanțe Kate Forbes și fostul ministru al siguranței comunitare Ash Regan au intrat în cursa pentru acest post.

În cursa electorală internă, dezbaterile au fost pe tema convingerilor religioase dar au fost ridicate critici și pe secretul din jurul votului.

Lasă un răspuns