Căldura împinge India spre limita supraviețuirii

0
84

Valurile record de căldură împing India tot mai aproape de limita supraviețuirii. Riscul de valuri de căldură “fatale” crește pe măsură ce populația este mai numeroasă și urbanizarea se accelerează, spune climatologul Kieran Hunt pentru Bloomberg.

India care a devenit cea mai populată țară din lume, riscă să se apropie de limita supraviețuirii umane, pentru că se confruntă cu valuri de căldură mai intense și mai frecvente.

Oficiul meteorologic național a prognozat temperaturi în creștere în săptămânile următoare, după ce India a cunoscut cea mai caldă februarie a sa din 1901.

Această îngrijorare este alimentată de faptul că se va repeta valul de căldură record de anul trecut , care a provocat daune pe scară largă recoltelor și a declanșat întreruperi de curent de câteva ore.

În timp ce temperaturile de până la 50 de grade Celsius (122 Fahrenheit) sunt insuportabile în orice condiție, daunele sunt agravate pentru populația de 1,4 miliarde a Indiei, oamenii fiind blocați în orașe cu clădiri care-i sufocă și fără acces la locuințe bine ventilate sau la aer condiționat.

„Stresul termic pentru oameni este o combinație de temperatură și umiditate”, a spus Kieran Hunt, un cercetător în domeniul climei de la Universitatea din Reading, care a studiat modelele meteorologice ale țării. „India este de obicei mai umedă decât locurile echivalente fierbinți, cum ar fi Sahara. Aceasta înseamnă că transpirația este mai puțin eficientă sau deloc eficientă.”

Acesta este motivul pentru care în India o măsurătoare cunoscută sub denumirea „bulbul umed” – care combină temperatura aerului și umiditatea relativă – oferă o măsură mai bună a stresului termic asupra corpului uman.

Un  raport din noiembrie al Băncii Mondiale  a avertizat că India ar putea deveni  unul dintre primele locuri  din lume unde temperaturile cu bulbi umezi ar putea depăși pragul de supraviețuire de 35°C.

„Întrebarea este, ne-am obișnuit cu suferința condusă de căldură?” a spus Abhas Jha, unul dintre autorii raportului. „Pentru că nu este un dezastru cu debut brusc, pentru că este un debut lent, nu mergem înapoi, ci tot înainte”.

Deși nicio țară nu este neatinsă de încălzirea globală, există mai multe motive care fac din India o situație anormală.

Peste India, din perioada preindustrială, temperatura a crescut cu aproximativ 1,5°C.  Există și alți factori de agravare: în unele orașe, efectul de insulă de căldură urbană  a adăugat aproximativ 2°C în plus. Defrișarea contribuie și ea.

De ce sunt periculoase valurile de căldură?

 Valurile de căldură mai fierbinți, unde temperaturile rămân mai ridicate mai mult timp, tind să ducă la mai multe decese. În India, acest lucru este exacerbat de creșterea rapidă a populației din ultimele decenii.

Pericolul constă în faptul că temperatura Indiei este deja atât de ridicată. În mai, de exemplu, singurele locuri de pe planetă comparabile ca temperatură cu nordul Indiei sunt Sahara și părți din peninsula arabă interioară, ambele fiind foarte puțin populate.

Având în vedere că temperaturile sunt deja atât de ridicate, de peste 40°C, chiar și creșterile mici se vor apropia de limitele de supraviețuire ale omului.

Cum afectează valurile de căldură oamenii? 

Există efecte ample asupra societății indiene. Perioadele prelungite de valuri de căldură duc la uscarea semnificativă a solului pe regiuni mari. În afară de implicațiile agricole evidente, acest lucru poate afecta apariția musonului o lună mai târziu… și poate afecta negativ agricultura, securitatea apei și chiar poate duce la inundații localizate, unde ploile abundente lovesc solul uscat care nu îl poate absorbi.

Perioadele neobișnuit de calde pre-muson sunt, de asemenea, asociate cu scăderea productivității muncii, în special în sectoarele în aer liber, cum ar fi agricultura și construcțiile; cererea crescută de răcire, care poate tensiona rețeaua electrică și poate duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră; și riscuri generale pentru sănătate, cum ar fi insolația, care afectează în mod disproporționat copiii, persoanele în vârstă și comunitățile cu venituri mici.

 Ce se poate face pentru a atenua daunele?

Unele idei despre care se vorbește adesea în acest context sunt, la nivel de politici publice, implementarea liniilor directoare de planificare urbană care acordă prioritate spațiilor verzi, umbră și ventilație în proiectarea clădirilor. Acestea devin din ce în ce mai populare în multe orașe mediteraneene.

La nivel corporativ: investiți în cercetare și dezvoltare de soluții de răcire cu consum redus de energie, cum ar fi sistemele pasive de răcire, și promovați proiectarea clădirilor eficiente din punct de vedere energetic. Și pentru comunități, încurajați utilizarea acoperișurilor reci, a acoperișurilor verzi și a plantarii de copaci pentru a reduce efectul de insulă de căldură urbană.

Cum arată viitorul pentru India, pe măsură ce planeta continuă să se încălzească?

În acest moment, India depășește ușor [o temperatură a bulbului umed de] 32°C, așa că mai avem puțin până a ajunge la limita de supraviețuire.

Acestea fiind spuse, odată cu creșterea urbanizării și, prin urmare, efectul de insulă de căldură urbană și o încălzire mai mare, riscurile de valuri de căldură fatale sunt mereu în creștere.

Lasă un răspuns