Anul trecut, Oficiul European de Brevete a înregistrat mai puține cereri de brevet din Germania decât a înregistrat în mai bine de un deceniu. China vine tare din urmă la invenții, arată Frankfurter Allgemeine Zeitung.
În timp ce Oficiul European de Brevete a înregistrat un număr record de cereri de brevet , numărul din Germania este în scădere.
În general, biroul din München a numărat 193.460 de cereri anul trecut, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent, după cum a anunțat EPO marți.
Topul inventatorilor: SUA, Germania, Japonia, China
Înregistrările din Germania au scăzut cu 4,7%, până la 24.684 – cel mai scăzut nivel din mai mult de un deceniu. Germania este încă pe locul doi în spatele SUA la invenții (48.088), dar dacă tendința va continua, asta s-ar putea schimba în câțiva ani.
„Proporția cererilor de brevet germane la OEB a scăzut de la 17,9 la 12,8% în ultimii zece ani”, a declarat economistul OEB Ilja Rudyk.
„Există o creștere deosebit de puternică în zonele digitale. Dar acestea nu joacă un rol atât de important în cererile de brevet din Germania. În contrast, cererile de brevet stagnează în domenii puternice din Germania, cum ar fi ingineria mecanică și ingineria auto”, arată Rudyk.
Peste 19.000 de cereri de invenții din China
Drept urmare, Germania ar putea pierde locul doi în câțiva ani în fața Chinei , care este în prezent a patra la capitolul invenții, în spatele Japoniei.
„În 2013 au fost 4.075 de cereri de brevet din China, anul trecut au fost 19.041”, a spus Rudyk. „În termeni pur matematici, dacă tendința va continua, China ar fi putut cel puțin să ajungă din urmă cu Germania în trei ani”.
Huawei este în fața LG, Qualcomm, Samsung
Cel mai mare solicitant de brevet ca număr vine și din China: Huawei a crescut de la 1000 de cereri la 4505 cereri – acesta este primul loc incontestabil. Este urmat de LG (3510), Qualcomm, care aproape și-a dublat înregistrările la 2966 și Samsung (2874).
Numărul 1 german Siemens este pe locul șase cu 1735 de cereri de brevet. Sunt cu 25 mai multe decât acum un an, dar gruparea de la München pierde încă un loc.
Alte companii germane în top 50 sunt BASF pe locul 8 cu 1401 de cereri de brevet, Bosch cu 1214 (locul 11), Siemens Energy cu 601 (locul 28) și Fraunhofer-Gesellschaft cu 453 cereri de brevet pe locul 47.
Cu toate acestea, numărul mare de cereri de brevet nu înseamnă totul.
„Unul dintre motivele numărului mare de brevete pentru unii solicitanți de top poate fi și faptul că este vorba despre brevetele de telefoane mobile pentru 5G și 6G”, a declarat șeful departamentului de brevete Siemens, Beat Weibel.
„Aceste brevete sunt de obicei licențiate în pool-uri și, cu cât o companie aduce mai mult, cu atât este mai mare partea lor din redevențe”, a explicat el. „În consecință, merită să înregistrăm acolo cât mai multe brevete și uneori mici. Acest lucru nu este în concordanță cu abordarea noastră”.
O comparație cu cifrele de la Oficiul German pentru Brevete și Mărci (DPMA) de la începutul lunii martie arată, de asemenea, cât de diferite pot fi clasamentele brevetelor.
Bosch este cel mai mare client din acest top cu 3946 de înregistrări, în timp ce Siemens nu joacă un rol major.
În clasamentul federal al DPMA, Baden-Württemberg se află în frunte.
La EPA, ordinea este diferită: Bavaria este în frunte aici. Baden-Württemberg se află pe locul trei în spatele Renania de Nord-Westfalia.
Însă într-o privință toată lumea este de acord: DPMA a înregistrat și o scădere a cererilor germane în 2022.
Weniger Innovationen: Zahl der deutschen Patentanmeldungen bricht ein via @faznet https://t.co/P0ksDdL9o1
— Kieler Aktionär 🇺🇦 (@KielerAktionaer) March 28, 2023