Inteligența artificială va afecta 300 de milioane de joburi în lume

0
90

Inteligența artificială se pregătește să afecteze 300 de milioane de locuri de muncă din economiile majore ale lumii, arată Goldman Sachs.

Tehnologia însă ar putea crește PIB-ul global cu 7%, dar riscă și să creeze o „perturbare semnificativă” pe piața locurilor de muncă, arată Financial Times.

Cele mai recente descoperiri în domeniul inteligenței artificiale ar putea duce la automatizarea a un sfert din munca depusă în SUA și în zona euro, potrivit cercetărilor Goldman Sachs.

Banca de investiții a anunțat că sistemele AI „generative” precum ChatGPT , care pot crea conținut care nu se poate distinge de producția umană și ar putea declanșa o creștere a productivității care, în cele din urmă, ar crește produsul intern brut global anual cu 7% pe o perioadă de 10 ani.

Dar dacă tehnologia și-ar respecta cursul de până acum, ar aduce, de asemenea, „perturbare semnificativă” pe piața muncii, expunând automatizării echivalentul a 300 de milioane de lucrători cu normă întreagă din marile economii.

Avocații și funcționarii – în pericol

Avocații și personalul administrativ ar reprezenta meseriile cu cel mai mare risc de disponibilizare.

Goldman Sachs calculează că aproximativ două treimi din locurile de muncă din SUA și Europa sunt expuse unui anumit grad de automatizare din partea inteligenței artificiale, pe baza datelor despre sarcinile îndeplinite de obicei în mii de ocupații.

Majoritatea oamenilor ar avea mai puțin de jumătate din volumul lor de muncă automatizat și probabil și-ar continua să lucreze, o parte din timpul lor fiind eliberat pentru activități mai productive.

În SUA, acest lucru ar trebui să se aplice pentru 63% din forța de muncă.

30% din locurile de muncă care presupune efort fizic sau în aer liber nu ar fi afectate, deși munca lor ar putea fi susceptibilă la alte forme de automatizare.

Aproape 7% dintre lucrătorii din SUA au locuri de muncă în care cel puțin jumătate din sarcinile lor ar putea fi îndeplinite prin IA generativă și sunt vulnerabili la înlocuire.

Goldman a spus că cercetările sale au indicat un impact similar în Europa.

La nivel global, deoarece locurile de muncă manuale reprezintă o pondere mai mare a ocupării forței de muncă în țările în curs de dezvoltare, se estimează că aproximativ o cincime din muncă ar putea fi realizată de AI – sau aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă în economiile mari.

Raportul va stârni dezbaterea asupra potențialului tehnologiilor AI atât pentru a reînvia creșterea slabă a productivității din lumea bogată, cât și pentru a crea o nouă clasă de lucrători – “gulere albe” –  care riscă să aibă o soartă similară cu cea a lucrătorilor din producție în anii 1980.

Estimările Goldman Sachs cu privire la impact sunt mai conservatoare decât cele ale unor studii academice, care au inclus efectele unei game mai largi de tehnologii conexe.

Pentru 80% din forța de muncă din SUA – 10% din muncă poate fi făcută de AI

O lucrare publicată săptămâna trecută de OpenAI, creatorul GPT-4, a constatat că 80% din forța de muncă din SUA ar putea vedea cel puțin 10% din sarcinile lor îndeplinite de AI generativă.

Europol, agenția de aplicare a legii, a avertizat săptămâna aceasta că progresele rapide în inteligența artificială generativă ar putea ajuta fraudatorii online și criminalii cibernetici.

Goldman a spus că, dacă investițiile corporative în inteligența artificială ar continua să crească într-un ritm similar cu investițiile în software din anii 1990, doar investițiile americane s-ar putea apropia de 1% din PIB-ul SUA până în 2030.

Estimările Goldman se bazează pe o analiză a datelor din SUA și Europa privind sarcinile îndeplinite de obicei în mii de ocupații diferite.

AI poate completa declarații fiscale, poate evalua daune și poate documenta investigații

Cercetătorii au presupus că AI ar putea îndeplini sarcini precum completarea declarațiilor fiscale pentru o afacere mică, evaluarea unei daune complexe de asigurare, documentarea rezultatelor unei investigații la locul crimei.

Ei nu au avut în vedere adoptarea AI pentru sarcini mai sensibile, cum ar fi luarea unei hotărâri judecătorești, verificarea statutului unui pacient aflat în îngrijire critică sau studierea legislației fiscale internaționale.

Lasă un răspuns