Șeful Serviciului pe Militari al DNA, fan Spotmedia, dă share: „Iresponsabilitatea lui Klaus Iohannis. Și de ce nu e Bolojan premier”. Update: reacție Spotmedia

0
137

UPDATE. Într-o reacție puțin cam nervoasă, jurnalista Ioana Ene Dogioiu de la Spotmedia.ro, cea care a scris ieri atât materialul referitor la Liviu Lascu (link), procurorul șef al Serviciului pe Militari al DNA, material care a generat controversa în Justiție, cât și celelalte materiale share-uite de procurorul șef din DNA (linkuri mai jos), confirmă că Serviciul Militar din DNA este ineficient, pare deranjată de “purcoiul de cifre” obiective prezentate, și susține că procurorul Liviu Lascu “a început cercetări pentru achiziții la SRI“. “Nasol“, susține jurnalista care se mai arată supărată și de apariția în public, în presă, a imaginilor de ieri după amiază, cu procurorul șef al Serviciului pe Militari al DNA alături de un lider PNL.

De altfel, și liderul PNL, Ioan Cupșa care a admis prietenia cu procurorul Liviu Lascu s-a arătat inițial puțin deranjat și surprins de faptul că cei doi au fost observați pe stradă, plimbându-se prin centrul Bucureștiului, dar a acceptat în final că deontologia magistraților impune obligația de rezervă, de independență, imparţialitate și integritate în relația cu factorul politic, la fel cum rolul jurnalistului este de a prezenta publicului faptele reale, după ce acestea au fost verificate.

Asta e tot ce au găsit fotografii? Aștept cu interes poze cu dl Voineag, ar putea fi cu mult mai relevante“, concluzionează jurnalista Ioana Ene Dogioiu, cu trimitere către actualul șef al DNA, Marius Voineag, cu care pare să aibă o răfuială. Jurnalista Spotmedia susține în reacție că “așteaptă cu interes poze” cu actualul șef DNA, imagini neapărute până în prezent în presă, dar pe care le consideră deja “cu mult mai relevante“.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Liviu Lascu, procurorul șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA – care a generat controverse în Justiție zilele acestea, după ce s-a plâns la Spotmedia.ro că este propus pentru schimbarea din funcție, astfel Spotmedia interpretând că „se pregătește îngroparea dosarelor de corupție din SRI” (link), pare a fi un fan public al celor afirmate despre Justiție și politic pe respectivul site.

Așa se face că luni, 17 aprilie 2023, la 10 dimineața, procurorul șef al Serviciului pe Militari al DNA, Liviu Lascu, era preocupat de un material de pe Spotmedia.ro, cu titlul „Iresponsabilitatea lui Klaus Iohannis. Și de ce nu e Bolojan premier”.

Cont public de Facebook al lui Liviu Lascu, procuror șef al Serviciului pe Militari al DNA https://www.facebook.com/liviu.lascu.14

Procurorul își postează pe profilul său public analiza politică ce conținea declarațiile lui Ilie Bolojan și ale lui Klaus Iohannis referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare.

Materialul îl “gratula” pe liderul PNL, Ilie Bolojan, și preciza că iresponsabilitatea ar fi cuvântul cel mai potrivit pentru Klaus Iohannis. (link)

Tot într-o luni, pe 6 martie 2023, la ora 9 și un pic de această dată, procurorul șef al Serviciului pe Militari al DNA, Liviu Lascu, „își ia lumina” tot de la Spotmedia.ro. Postează tot pe contul său de Facebook un alt material al aceluiași site, cu titlul „Exigența ministrului Predoiu și dosarul Ciucă. Planul justiției perfect controlate”.

Cont public de Facebook al lui Liviu Lascu, procuror șef al Serviciului pe Militari al DNA https://www.facebook.com/liviu.lascu.14

Materialul Spotmedia.ro „plângea” după fostul șef al DNA, Crin Bologa, care nu mai fusese reconfirmat în funcție de Klaus Iohannis, dar care pe Liviu Lascu îl adusese în DNA ca procuror șef delegat al Serviciului pe militari.

Analiza susținea că „înlăturarea lui Bologa face parte, în mod evident, parte din planul Justiției perfect controlate în punctele sensibile”, îl acuza pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, că refuză să spună cine l-a recomandat pe noul șef al DNA pentru funcție și îl gratula și pe noul procuror șef al DNA cu apelativul de „Mache”, acuzându-l că prin deschiderea dosarului pe plagiat pentru premierul Ciucă a blocat cu intenție verificările pe plagiat ale șefului PNL și premierului României. (link)

De altfel, potrivit unor surse mediul Justiție, șeful Serviciului pe Militari al DNA, Liviu Lascu, ar fi trimis și o scrisoare secției de procurori din CSM prin care și-ar fi jignit noul șef ierarhic, atunci când a aflat că acesta intenționează să-l schimbe din funcție.

Supărările procurorului Liviu Lascu, șeful Serviciului pe Militari al DNA, s-au regăsit ieri dimineață și în materialul publicat tot de Spotmedia.ro despre el, dar și date din DNA. (link)

Ieri, după trimiterea scrisorii de către Liviu Lascu și apariția materialului pe Spotmedia, secția de procurori a CSM, condusă de Daniel Horodniceanu a amânat în unanimitate (link) încetarea delegării lui Liviu Lascu ca șef delegat al Serviciului pe Militari al DNA și numirea tot prin delegare a unui nou șef.

După amiază, procurorul Liviu Lascu, șeful Serviciului pe Militari al DNA, s-a plimbat prin centrul Bucureștiului cu bunul său prieten din Oradea, Ioan Cupșa, lider PNL și cunoscător în problemele Justiției, fapt confirmat de deputatul partidului de guvernământ.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește la art.99 o serie de răspunderi și obligații pentru magistrați.

În general, principiile generale ale deontologiei profesiei (independenţă, imparţialitate, integritate) impun magistraților obligația de rezervă care, prin însăși natura sa, presupune moderaţie şi reţinere în prezentarea opiniilor.

CITEȘTE ȘI…

Șeful Serviciului pe militari al DNA, alături de un lider PNL, la plimbare prin București. Ioan Cupșa: „Este prietenul meu”

 

Lasă un răspuns