Șeful Serviciului pe militari al DNA, alături de un lider PNL, la plimbare prin București. Ioan Cupșa: „Este prietenul meu”

2
271
  • În aceeași zi în care procurorul șef al Serviciului pe Militari al DNA s-a întâlnit cu Ioan Cupșa (PNL), un atac pe conducerea DNA a apărut în presă pe motiv că a fost propusă schimbarea din funcție a aceluiași procuror șef 

  • Tot în aceeași zi, Secția de Procurori din cadrul CSM a amânat luarea unei decizii în privința schimbării din funcție a aceluiași procuror

Liviu Lascu, procurorul șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA (foto eBihoreanul)

Liviu Lascu, procurorul șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA a fost observat astăzi după amiază, în jurul orei 19.00, plimbându-se prin București alături de liderul PNL, Ioan Cupșa, deputat și vicepreședinte al comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.

Ioan Cupșa, deputat PNL ales în circumscripția Bihor, a fost și vicepreședinte al comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru examinarea inițiativelor legislative în domeniul Justiției și se ocupă în PNL de problemele ce țin de Justiție.

Liviu Lascu, potrivit Ebihoreanul, este „magistrat bihorean”, prim procuror al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și a fost delegat de CSM de două ori pe funcția de șef al serviciului pe militari al DNA.

Liviu Lascu a fost adus anul trecut în DNA de fostul șef al DNA, Crin Bologa, potrivit Ebihoreanul. Tot anul trecut, procurorul Lascu a candidat și pentru CSM (link).

Plimbarea procurorului șef al serviciului pe militari al DNA alături de liderul PNL este cu atât mai interesantă cu cât tot astăzi același procuror a fost subiectul unui material de atac pe conducerea DNA dar și al unei lipse de decizii în secția de procurori a CSM.

Astăzi, de dimineață, după apariția în presă a unui atac pe conducerea DNA în care structura anticorupție era acuzată că „pregătește îngroparea dosarelor de corupție din SRI” – pe motiv că vrea să-l schimbe pe Liviu Lascu (link) – secția de procurori din cadrul CSM, condusă de Daniel Horodniceanu a decis în unanimitate să amâne încetarea delegării lui Liviu Lascu ca șef al serviciului pe militari din DNA și, de asemenea, să amâne și delegarea unui nou procuror șef pentru această funcție. Respectiv delegarea lui Gheorghe Stanciu, procurorul militar șef al Serviciului de cooperare judiciară și criminalistică din cadrul Secției Parchetelor Militare a PÎCCJ. (link ordine de zi soluționată secție de procurori CSM)

Potrivit bilanțului DNA care reflectă activitatea pe anul 2022, Serviciul pe militari al DNA este ineficient. Serviciul pe militari al DNA a avut anul trecut 306 cauze de soluționat, 168 dintre acestea au rămas nesoluționate iar pe tot parcursul anului 2022 structura a emis doar 3 rechizitorii și 1 acord de recunoaștere a vinovăției.

Numărul total al inculpaților Serviciul pe militari al DNA a fost de 6 pe tot anul 2022 iar tot în anul precedent aceeași structură a încasat de la instanțe 2 hotărâri cu achitări definitive vizând 6 achitați definitiv.

Datele publice ale DNA arată că în 2022 Serviciul pe militari al DNA avea 115 cauze nesoluționate mai vechi de 1 an de la prima sesizare și 81 de cauze nesoluționate de asemenea – mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.

Ioan Cupșa, despre întâlnirea de astăzi cu procurorul Liviu Lascu, procurorul șef al Serviciului pe militari al DNA: „Suntem prieteni de familie”

Contactat în legătură cu întâlnirea cu procurorul Lascu, deputatul PNL, Ioan Cupșa a declarat că într-adevăr cei doi sunt prieteni:

„Este surprinzător că mă întâlnesc cu prietenul meu, nu? Este prietenul meu de zeci de ani. Suntem prieteni de familie, copiii….și ne întâlnim de câte ori putem în București. Am mâncat în același loc și astăzi, unde am mâncat și acum 2 săptămâni, care este problema? Nu știu ce decizie s-a blocat, este treaba celor de la CSM. Nu vreau să discut nimic despre asta. Încă o dată, noi suntem mai mult decât prieteni: am crescut împreună copiii. Nu este de interes public această informație. Nu avem nicio ingerință în cariera celuilalt. (…) Poziția mea politică nu-l ajută câtuși de puțin (…) Cum să nu defilez? Locuim unul lângă celălalt în Oradea, locuim de foarte mulți ani. Nu are legătură poziția mea cu…Vă rog să nu expuneți o asemenea relație personală că nu este bine”.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a spus că se va mai plimba cu prietenul său Liviu Lascu, actual procuror șef al Serviciului pe Militari al DNA, prin București.

2 comments

Lasă un răspuns