„Meciul mortal” din interiorul Fox News care a dus la plecarea lui Tucker Carlson

0
85

UPDATE. Tucker Carlson anunță în această seară că își lansează noua emisiune pe Twitter.

Irena Briganti, șefa de comunicare și relații publice a Fox News

Prezentatorul cel mai puternic al Fox News, Tucker Carlson, a încercat să obțină concedierea unei directoare de top dar controversată a Fox News, dezvăluie publicația Rolling Stone.

În ciuda a ceea ce a scris o parte din presa România, preluând copy paste, fără să urmărească subiectul, materiale din presa talibanizată din SUA, problema concedierii lui Tucker Carlson de la Fox News este încă pe agenda presei independente americane. Presa independentă relatează despre subiect, scoțând la iveală detalii cunoscute în unele zone media despre problemele din interiorul celei mai puternice televiziuni de cablu americane.

Rolling Stone relatează că în primăvara lui 2020, Tucker Carlson a intrat în război cu una dintre cele mai puternice figuri de la Fox News.

Carlson devenise atât de furios pe șefa de comunicare și relații publice a Fox, Irena Briganti, încât a încercat să o concedieze, au declarat pentru Rolling Stone persoane familiarizate cu această chestiune.

Briganti, fost locotenent-cheie al regretatului și dizgrațiatului Roger Ailes, creierul Fox News, a fost o figură influentă în industria știrilor prin cablu timp de ani de zile, fiind un executor agresiv și infam în cadrul aparatului de relații publice al Fox.

Dar, după ani de antipatie reciprocă între director și prezentator, Carlson a încercat să o forțeze să plece pe Briganti.

Sursele spun că Carlson și-a expus cazul în fața directorului general al Fox News, Suzanne Scott, a directorului juridic al Fox, Viet Dinh, moștenitorul familiei Murdoch și al Fox Corp. Lachlan Murdoch, directorul general al Fox News, și chiar și în fața altor personalități ale Fox News, precum Sean Hannity.

În susținerea sa, Carlson a susținut că Briganti a petrecut prea mult timp bătându-și joc de talentele din emisiune și de personalul postului; că era în general incompetentă și răutăcioasă; și că s-a angajat în mod regulat în trucuri murdare împotriva lui și a altor prezentatori și colaboratori, când, în mod aparent, slujba ei era de a-i proteja. O sursă actuală de la Fox, care are cunoștință de acest lucru, a descris dușmănia dintre Carlson și Briganti ca fiind un “meci al morții” în interiorul rețelei Fox News.

“Știu că el le spunea [directorilor de la Fox] că [Briganti] ar trebui să fie concediată”, a declarat un fost comentator Fox News pentru Rolling Stone. “Ea este groaznică. Tucker a fost foarte îndrăzneț acolo”.

Dar, în ciuda audiențelor ridicate ale lui Carlson, a influenței în cercurile politice republicane și în fața bazei de fani hiper-devotați, Carlson nu a avut puterea de a o înlătura pe Briganti.

Legăturile ei cu alți directori de top erau prea strânse pentru ca Carlson să le poată depăși. În unele cazuri, directorii au râs de încercarea lui Carlson de a o concedia pe Briganti, asigurându-l pe acesta și pe alții că Briganti nu va pleca nicăieri prea curând.

Vestea despre încercarea lui Carlson de a o concedia a ajuns înapoi la Briganti, exacerbând o relație deja teribilă. Briganti “îi urăște pe toți talentații”, spune fostul comentator de la Fox News. “A fost atât de dezgustată de nivelul de idioți aiurea care lucrează acolo, în opinia ei, și a trebuit să le curețe mizeriile și orgoliile exagerate”.

Mai important pentru Carlson, încercarea eșuată de a o demite pe Briganti a contribuit la erodarea bunăvoinței sale în rândul clasei executive de la Fox News.

“El chiar credea că va face o schimbare, iar eu am cam clătinat din cap”, spune un alt fost talent de la Fox News. “A fost o idee atât de proastă. A fost o misiune sinucigașă atât de clară… Dar, din nou, la acea vreme, cred că el a crezut că era suficient de mare pentru a face orice”.

Carlson nu a fost așa, iar luna trecută a fost forțat să plece de la Fox News, șocând ecosistemul mediatic politic și, în cadrul Fox, marcând o victorie decisivă pentru Briganti.

Cauza precisă a concedierii lui Carlson rămâne neclară, deoarece surse de la nivel înalt de la Fox și alte persoane au împins o varietate de explicații. Dar este larg acceptat, atât în interiorul Fox, cât și în afara acesteia, că tensiunile dintre Carlson și directorii de rang înalt – în special Briganti – au contribuit la punerea unei baze pentru demiterea sa.

Unul dintre numeroșii factori care se profilează în disputa lor de ani de zile este un capitol descris adesea în prezent în interiorul Fox ca fiind “cuntgate”, potrivit personalului actual al Fox care a vorbit cu Rolling Stone.

Wall Street Journal a raportat luna trecută că, în urma procesului Dominion, documente juridice redactate au dezvăluit că Carlson s-a referit la un cadru superior neidentificat de la Fox folosind cuvântul cu “c”. Mai multe persoane familiarizate cu această chestiune sunt încrezătoare că directorul în cauză este Briganti.

“O mie la sută” a fost Briganti, spune fostul comentator de la Fox News.

Mai multe persoane familiarizate cu această chestiune au declarat pentru Rolling Stone că Carlson s-a referit în mod repetat în ultimii ani, în mesaje text și în alte locuri, la Briganti ca fiind o “păsărică” și alți termeni extrem de peiorativi.

În ultimele luni, în timp ce conducerea juridică a Fox a analizat documentele de descoperire înainte de procesul de defăimare Dominion-Fox (care între timp a fost soluționat), unele dintre mesajele și textele private ale lui Carlson au fost semnalate pentru directorii de rang înalt și membrii consiliului de administrație, unii dintre aceștia susținând acum că au fost complet impresionați de ele.

În acest fond încă în mare parte ascuns, existau mesaje scrise de Carlson în care apela mai multe persoane la epitetul misogin, inclusiv Briganti, potrivit a două surse familiare cu situația. Când avocații Fox l-au întrebat pe Carlson despre mesaje și despre Briganti, prezentatorul de atunci le-a spus în privat că caracterizarea pe care i-a făcut-o directorului executiv al Fox a fost “obiectiv adevărată” și nu a arătat niciun regret pentru aceasta.

Acum, Carlson și Briganti s-ar putea să se pregătească pentru o nouă rundă.

Axios a relatat duminică că Tucker Carlson este “gata să dea foc” Fox News, spunând că speră să dezlănțuie aliații în încercarea de a-l elibera pe fostul prezentator pentru a începe o operațiune media rivală.

Iar în timpul scurs de când detalii despre unele dintre mesajele sale private au ajuns în presă, Carlson a subliniat persoanelor apropiate că nu regretă că a trimis și nici nu îi este rușine de unele dintre textele devenite publice”, spun surse familiare cu această chestiune.

Printre acestea se numără textul vulgar despre femeia de top din conducerea companiei, precum și un text rasist dezvăluit de The New York Times despre cum se presupune că luptă bărbații albi.

Din partea lui Briganti, așa cum a relatat anterior Rolling Stone, cadrele de nivel înalt de la Fox au păstrat un dosar secret cu plângeri la locul de muncă și presupuse mizerii despre Carlson – și au fost pregătite să divulge părți din dosarele lor.

“Angajații Fox News trăiesc cu frica lui Briganti, iar acest lucru este intenționat”, spune Megyn Kelly, un fost nume de marcă la Fox, care a devenit, de asemenea, o țintă a furiei lui Briganti.

“Ei știu că ea va planta povești negative despre ei, va face publice detalii private deloc măgulitoare despre ei [și] munca lor, care pot fi sau nu adevărate, și, în general, va face tot ce este necesar pentru a le reaminti cât de periculos este să o provoace. Ea este unul dintre principalele motive pentru care Roger Ailes a reușit să ascundă hărțuirea femeilor pentru atât de mult timp. Ea a fost cea mai loială protectoare a lui. A-l contrazice pe el însemna să i te declari ei un dușman, ceea ce ar fi invitat la atacuri, jenă publică și chiar ruinarea carierei. Este uimitor că au păstrat-o după căderea lui Ailes. În mod clar, le place ceea ce face ea.”

Lasă un răspuns