Zelenski acuză o țară UE: Mi-a trimis un sistem de apărare antiaeriană defect!

0
87

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că “un aliat european” i-a furnizat un sistem de apărare antiaeriană defect.

El a spus că Ucraina a trebuit să schimbe sistemul „iar și iar”. Potrivit AP, Zelenski a refuzat să nominalizeze statul european care i-a trimis aparatura veche și defectă.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a primit asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari din partea occidentului. Acestea includ o serie de arme, vehicule, dar și sisteme de apărare aeriană.

Unele țări s-au grăbit să furnizeze echipamente vechi, relatează Business Insider.

Un sistem de apărare aeriană furnizat de o națiune europeană a eșuat, ceea ce a dus la nevoia Ucrainei să „îl schimbe din nou și din nou”, a declarat Zelenskyi pentru Associated Press .

Zelensky a mai remarcat că unele dintre armele promise țării sale sfâșiate de război încă nu s-au materializat.

Națiunile europene au contribuit cu miliarde de ajutoare militare Ucrainei , Regatul Unit, Polonia și Germania sunt cei mai mari donatori din regiune.

Între timp, SUA au promis cea mai mare asistență militară Ucrainei până în prezent.

“Avem decizii mari pe Patriot, dar rachetele nu le avem cu adevărat”

 Zelenskyy a spus că Ucraina încă așteaptă să primească sisteme mobile de rachete sol-aer și rachete antibalistice Patriot, pe care SUA au fost de acord să le ofere în decembrie, ca parte a unui pachet de ajutor militar suplimentar de 1,85 miliarde de dolari.

Soldații ucraineni au primit instruire în SUA cu privire la modul de utilizare a sistemului Patriot, a spus Zelenskyy, dar sistemul nu a fost încă implementat în Ucraina.

„Avem decizii mari pe Patriots, dar nu le avem cu adevărat”, a spus el.

Zelensky a declarat pentru AP că Ucraina va avea nevoie de cel puțin 20 de baterii Patriot pentru a o proteja împotriva rachetelor rusești, dacă nu chiar mai mult. El a reiterat cererea sa pentru avioane de luptă, spunând că ucrainenii „nu au nimic când vine vorba de avioane de război moderne”.

Oficialii americani din apărare au declarat săptămâna trecută că intenționează să accelereze desfășurarea sistemului Patriot în Ucraina.

În decembrie, un oficial al Departamentului american al Apărării a declarat într-un briefing de presă că furnizarea sistemului Patriot „va oferi Ucrainei o capacitate critică pe durată lungă pentru a-și apăra spațiul aerian”.

Dar oficialul a avertizat că, deși Patriot este foarte capabil, nu reprezintă „un glonț de argint”.

Lasă un răspuns