Un juriu îl consideră pe Trump responsabil de abuz sexual petrecut acum 27 de ani într-o cabină de probă a unui magazin de lux din Manhattan și îi acordă acuzatoarei sale 5 milioane de dolari

0
53

editorialista E. Jean Carroll

(NEW YORK )- Un juriu l-a găsit pe Donald Trump responsabil pentru că a abuzat-o sexual pe editorialista E. Jean Carroll în 1996, acum 27 de ani, acordându-i acesteia 5 milioane de dolari într-o hotărâre care l-ar putea bântui pe fostul președinte în campania sa pentru a recâștiga Casa Albă, relatează AP.

Verdictul a fost anunțat într-o sală a unui tribunal federal din New York, în prima zi de deliberări ale juriului. Jurații au respins afirmațiile lui Carroll potrivit cărora ar fi fost violată, dar l-au găsit pe Trump răspunzător pentru că a agresat-o sexual.

Vestea verdictului a apărut la doar câteva ore după ce juriul a început să delibereze în acest caz, în care se susține că Trump a violat-o pe Carroll într-un magazin de lux din Manhattan în 1996.

Judecătorul districtual american Lewis A. Kaplan a citit instrucțiuni privind legea pentru juriul format din nouă persoane înainte ca juriul să înceapă să discute acuzațiile lui Carroll de agresiune și defăimare cu puțin timp înainte de prânz.

Dacă o cred pe Carroll, jurații pot acorda daune compensatorii și punitive. Trump, care nu a participat la proces, a insistat că nu a agresat-o sexual pe Carroll și nici măcar nu a cunoscut-o.

Kaplan le-a spus juraților că prima întrebare de pe formularul de verdict va fi să decidă dacă ei cred că există mai mult de 50% șanse ca Trump să o fi violat pe Carroll în vestiarul unui magazin. Dacă vor răspunde afirmativ, ei vor decide apoi dacă trebuie acordate daune compensatorii și punitive.

Dacă răspund nu la întrebarea privind violul, ei pot decide apoi dacă Trump a supus-o la forme mai puțin grave de agresiune care implică contact sexual fără consimțământul ei sau atingeri forțate pentru a o degrada sau pentru a-și satisface dorința sexuală. Dacă răspund afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, vor decide dacă daunele sunt adecvate.

În ceea ce privește plângerile de defăimare care decurg dintr-o declarație făcută de Trump pe rețelele de socializare în octombrie anul trecut, Kaplan a declarat că jurații trebuie să se ghideze după un standard juridic mai ridicat – dovezi clare și convingătoare. El a spus că aceștia vor trebui să fie de acord că este “foarte probabil” că declarația lui Trump a fost falsă și a fost făcută cu rea intenție, cu intenția deliberată de a vătăma sau din ură sau rea voință, cu nepăsare față de drepturile lui Carroll.

Între timp, Trump a postat un nou mesaj pe rețelele de socializare, plângându-se că așteaptă acum decizia juriului “cu privire la o acuzație falsă”. El a spus că “nu i se permite să vorbească sau să se apere, chiar dacă reporteri cu nasul greu îmi strigă întrebări despre acest caz”.

Trump a spus că nu va vorbi până după proces, “dar va face apel la tăcerea neconstituțională a mea… indiferent de rezultat!”.

Trump nu a participat niciodată la proces, care se află în a treia săptămână, și a respins o invitație de a depune mărturie, pe care judecătorul a prelungit-o până la sfârșitul săptămânii, chiar și după ce avocatul lui Trump, Joe Tacopina, a declarat joi că clientul său nu va depune mărturie.

Tacopina a declarat luni juriului, în pledoariile finale, că relatarea lui Carroll este prea neverosimilă pentru a fi crezută. El a spus că ea a inventat-o pentru a alimenta vânzările unui volum de memorii din 2019 în care și-a dezvăluit public pentru prima dată afirmațiile și pentru a-l denigra pe Trump din motive politice.

Avocatul lui Carroll, Roberta Kaplan, a citat extrase din depoziția lui Trump din octombrie și comentariile sale celebre dintr-un videoclip “Access Hollywood” din 2005, în care a spus că celebritățile pot apuca femeile între picioare fără să le ceară voie.

Ea i-a îndemnat pe jurați să își creadă clientul.

“Nici măcar nu s-a deranjat să se prezinte aici în persoană”, a spus Kaplan. Ea a spus că mare parte din ceea ce a spus el în depoziția sa și în declarațiile publice “sprijină de fapt partea noastră de caz”.

“Într-un sens foarte real, Donald Trump este un martor împotriva lui însuși”, a spus ea. “El știe ce a făcut. El știe că a agresat-o sexual pe E. Jean Carroll”.

Carroll, în vârstă de 79 de ani, a mărturisit că a avut o întâlnire întâmplătoare cu Trump la magazinul Bergdorf Goodman, situat vizavi de Trump Tower. Ea a spus că a fost o interacțiune veselă în care s-au tachinat reciproc pentru a încerca o piesă de lenjerie intimă înainte ca Trump să devină violent în interiorul unei cabine de probă.

Tacopina le-a spus juraților că nu există niciun motiv pentru a-l chema pe Trump ca martor, în condițiile în care Carroll nici măcar nu-și amintește când a avut loc întâlnirea ei cu Trump.

El le-a spus juraților că Carroll și-a inventat afirmațiile după ce a auzit despre un episod din 2012 din “Lege și ordine” în care o femeie este violată în cabina de probă a secției de lenjerie a unui magazin Bergdorf Goodman.

“Și-au modelat schema secretă după un episod al unuia dintre cele mai populare emisiuni de televiziune”, a spus el despre Carroll.

Doi dintre prietenii lui Carroll au declarat că aceasta le-a povestit despre întâlnirea cu Trump la scurt timp după ce s-a întâmplat, cu mulți ani înainte ca episodul din “Lege și ordine” să fie difuzat.

Lasă un răspuns