Franța arde, Macron dă interviuri în revista pentru copii „Pif”

0
85

Grevele și protestele de amploare continuă în Franța, având în vedere că aproape 80% din francezi nu sunt de acord cu reforma sistemului de pensii propusă de Guvernul francez și susținută de președintele Emmanuel Macron.

Astăzi însă presa franceză a fost luată prin surprindere. S-a trezit cu un interviu al Președintelui Franței publicat în celebra revistă pentru copii „Pif”.

Din interviu reiese totuși că Macron și-a făcut timp liber pentru revista „Pif” pe 20 februarie, când Guvernul nu își asumase răspunderea pe reforma pensiilor, dar proteste existau și la acea vreme în Franța.

În declarațiile oferite „Pif”, Macron se arată frustrat că lucrurile nu merg „suficient de repede” în Franța dar spune că el crede că se poate baza pe alegătorii săi atunci când se trece printr-o criză „enormă”.

201 arestări și 175 de polițiști și de jandarmi au fost aseară răniți în Franța, într-o altă zi de protest care s-a terminat în violență.

Sindicatele anunță că săptămâna viitoare o iau de la capăt cu manifestările. Datele arată că economia Franței a încetinit pe fondul demonstrațiilor.

14 aprilie: Consiliul Constituțional al Franței se pronunță pe reforma pensiilor

Pe 14 aprilie Curtea Constituțională a Franței (Consiliul Constituțional) este așteptată să ia o decizie cu privire la reforma pensiilor.

Judecătorii vor decide dacă proiectul de lege adoptat prin asumare a răspunderii Guvernului în Parlament – este constituțional și dacă declară admisibilă cererea de declanșare a unui referendum.

Dacă Curtea Constituțională a Franței nu dă dreptate străzii, protestatarii și sindicatele anunță că vor continua protestele.

În revista „Pif”, Macron s-a referit și la aniversarea a 75 de ani de către celebrul câine.

Revista Pif Gadget a fost fondată în 1969, sub egida Partidului Comunist, înainte de a dispărea în 1993.

Revista „Pif” fost relansată apoi în 2020, tot sub numele de Pif, având în fruntea ei pe fostul ministru al lui Nicolas Sarkozy, Frédéric Lefebvre.

Lasă un răspuns