Abuz în serviciu înseamnă paguba de 250.000 de lei. Update 1: Coaliția dă înapoi pe fondul „isteriei” Digi 24. Update 2: Pragul a ajuns la 9.000 de lei

0
102

Update 2. Imediat după ce PSD i-a pasat ipocrit „cartoful fierbinte”, Cătălin Predoiu, ministrul liberal al Justiției, la fel de ipocrit a anunțat printr-un comunicat că acum susține un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu de 9.000 de lei (1.800 de euro) la votul final din Camera Deputaților. De dimineață, în Senat, aceleași partide aflate la guvernare – PSD, PNL și UDMR – au votat un prag de 250.000 de lei. Acesta fusese decis chiar de liderii coaliției într-o ședință restrânsă.

Update 1. După ce au votat în Senat prag de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu, mai mulți lideri PNL și PSD încep să dea înapoi pe fondul discuțiilor din studiourile Digi 24. Televiziunea a îmbrățișat imediat retorica USR din „epoca Dragnea”.

Ca primă reacție, USR a susținut în platoul Digi 24 prin vocea lui Dan Barna că partidul său nu este de acord cu această valoare a pragului pentru abuz în serviciu. Același lucru l-a susținut și Stelian Ion, fostul ministru al Justiției. Dragoș Pâslaru de la Plus a îndemnat și el la proteste. Raluca Turcan, lider PNL, a scris și ea pe Facebook că nu este de acord cu valoarea pragului. La fel și Theodor Stolojan care și-a exprimat dezacordul în studioul Digi 24.

Intervievați, unii liberali n-au știut să explice măsura cerută de CCR de 7 ani și au justificat-o prin creșterea inflației.

 

Ultimul care a reacționat pe Facebook a fost președintele PSD, Marcel Ciolacu, din a cărui postare nu prea se înțelege exact ce vrea, dar pasează „cartoful fierbinte” la Ministerul Justiției.

Marcel Ciolacu nu spune nici că este de acord cu votul dat de partidul său în Senat, decis tot de președintele PSD – Marcel Ciolacu – în coaliție, nici că nu este de acord, vorbește de o soluție „adecvată”, dar susține că „PSD rămâne consecvent”.

Senatorii coaliției de guvernământ au stabilit și votat astăzi un prag de 250.000 de lei (50.000 de euro) pentru infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu.

Dacă prejudiciul produs este mai mic de această sumă, atunci fapta nu mai este considerată infracțiune.

Introducerea pragului de către Parlament a fost cerută în mai multe decizii ale CCR în ultimii 7 ani. Asta pentru a se delimita diferitele forme de răspundere (disciplinară, administrativă/ civilă) de răspunderea penală.

Votul final pe modificarea Codului Penal urmează să fie dat de Camera Deputaților.

Politicienii s-au ferit până acum să stabilească prag pentru abuzul în serviciu, de frica protestelor pe tema Justiției care au zdruncinat epoca Dragnea.

Din acest motiv, procurorii – în special cei ai DNA – și-au sedimentat dosarele de abuz în serviciu ( aproape 1/3 din rechizitoriile DNA) pe fapte care doar interpretau infracțiunea de abuz în serviciu fără prag valoric.

Ca atare, DNA a încasat multe achitări în dosarele sale de abuz în serviciu din partea instanțelor de judecată.

Lasă un răspuns