Italia interzice carnea fake ca să-și protejeze moștenirea alimentară

0
89

Guvernul Italiei susține un proiect de lege care interzice carnea fake, produsă în laborator, și alte alimente sintetice, pentru a-și proteja moștenirea alimentară și sănătatea, relatează BBC.

Dacă legea va fi aprobată, încălcarea interdicției ar atrage amenzi de până la 60.000 de euro (53.000 de lire sterline).

Francesco Lollobrigida, care conduce ministerul pentru agricultură, a vorbit despre importanța tradiției alimentare a Italiei.

A existat și un lobby intens al fermierilor Italieni ca să se depună proiectul de lege.

Pe de altă parte, alții cred că respectiva carne de laborator este o soluție la diverse probleme, inclusiv la protejarea mediului de emisiile de carbon și siguranța alimentelor.

Fermierii au strâns însă în ultimele luni 500.000 de semnături prin care au cerut protecția „alimentului natural versus alimente sintetice”. Premierul Giorgia Meloni se numără printre cei care au semnat petiția.

Proiectul de lege depus a apărut în urma unei serii de decizii guvernamentale care interzic utilizarea făinii derivate din insecte precum greierii și lăcustele în pizza sau paste.

Miniștrii au citat prețuita dietă mediteraneană a Italiei drept motivație pentru ambele măsuri.

Lollobrigida, care provine din același partid de extremă-dreapta Frații Italiei ca și premierul, a declarat: „Produsele de laborator nu garantează calitatea, bunăstarea și protecția culturii și tradiției italiene alimentare și viticole, de care tradiția noastră este legată”.

Fermierii Italiei – cei mai afectați de moda produselor fake

Propunerile, aprobate marți de miniștri, interzic alimentele sintetice produse din celule animale fără a ucide animalul și s-ar aplica și peștelui produs în laborator și laptelui sintetic.

În noiembrie anul trecut, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat puiul de cultură celulară pentru consum uman, după o „evaluare atentă”.

În 2020, Singapore a dat aprobarea pentru ca carnea de pui cultivată în laborator să fie utilizată în nuggets.

Până acum nu a fost autorizată nicio aprobare în Uniunea Europeană, dar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a precizat că agricultura celulară, cum ar fi carnea de cultură, „ar putea fi considerată o soluție promițătoare și inovatoare … pentru sănătate și mediu”.

Comentatorii au subliniat că Italia nu s-ar putea opune vânzării cărnii sintetice produsă în UE atunci când obține aprobarea UE, din cauza liberei circulații a mărfurilor și serviciilor.

Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (Oipa) a subliniat că carnea produsă în laborator, deși provenea din celule animale, este o „alternativă etică” care nu dăunează bunăstării animalelor, durabilității mediului sau siguranței alimentelor.

Însă Paolo Zanetti, șeful grupului Assolatte din industria produselor lactate, a lăudat decizia guvernului.

El a declarat pentru ziarul financiar Il Sole 24 Ore că producătorii de lapte se confruntă cu un paradox. Pe de o parte, colegilor săi li s-a cerut să investească în a-și face produsul mai ecologic, în timp ce, pe de altă parte, „investitorii fără scrupule” promovau un produs care în care era nimic natural „sub pretextul protejării mediului”.

Lasă un răspuns