Reuters: Rusia și India trec pe standardul Dubai în comerțul cu petrol. Update: Yuanul a înlocuit dolarul

0
84

Update. Tot astăzi, Yuanul Chinei a înlocuit dolarul american ca moneda cea mai tranzacționată din Rusia. Se întâmplă la un an după ce invazia Ucrainei a dus la o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Russian Rosneft și Indian Oil Corp au decis să renunțe la standardul european Brent și să treacă la Dubaiul asiatic în stabilirea prețurilor în tranzacțiile pentru furnizarea de petrol rusesc. Acest lucru a fost raportat în exclusivitate de Reuters, citând surse.

Potrivit Reuters, Rosneft va dubla livrările de petrol către India într-un nou acord anunțat pe 29 martie.

Compania va vinde până la 1,5 milioane de tone de petrol (11 milioane de barili) în fiecare lună în noul an fiscal (început la 1 aprilie). Rosneft și Indian Oil Corp au refuzat să comenteze informația pentru Reuters.

Prețurile pentru Brent și Dubai sunt exprimate în dolari.

Comercianții europeni și companiile petroliere folosesc petrol Brent pentru vânzări, comercianții asiatici folosesc Dubai.

Reuters notează că tranziția către Dubai continuă tendința de redistribuire a vânzărilor de energie rusă către Asia după impunerea de sancțiuni împotriva acestora în Occident.

Pe 29 martie, a devenit cunoscut faptul că Rosneft și Indian Oil Corp. a semnat un acord pentru creșterea aprovizionării cu petrol rusesc către India. Numerele exacte nu au fost dezvăluite.

Pe 28 martie, viceprim-ministrul Alexander Novak a declarat că livrările de petrol rusești către India au crescut de 22 de ori până la sfârșitul anului 2022. Petrolul rusesc reprezintă aproximativ o treime din totalul importurilor de petrol ale Indiei.

Lasă un răspuns