Judecător al Curții Supreme din SUA, sponsorizat de un miliardar republican

0
663

Clarence Thomas (74 de ani), judecătorul conservator al Curții Supreme din SUA, a acceptat ani buni să fie sponsorizat de un miliardar republican. Judecătorul Curții Supreme a acceptat cadouri, plăți – sub formă de călătorii exclusiviste, raportează presa americană.

Potrivit fundației de cercetare Propublica, magnatul imobiliar Harlan Crow i-a plătit celui mai longeviv judecător de la Curtea Supremă o călătorie în Indonezia, care a costat 500.000 de dolari (aproape 460.000 de euro).

Thomas însuși a justificat călătoriile ca o „ospitalitate privată” a lui Crows.

Potrivit Propublica, o serie de fotografii și documente arată că Thomas a acceptat cadourile scumpe fără a le raporta public.

Thomas însuși a declarat că nu cunoaște regulile care se aplică declarațiilor legate de astfel de cazuri.

„Harlan și Kathy Crow sunt doi dintre cei mai buni prieteni ai noștri”, a explicat Thomas. „Așa cum fac prietenii, i-am însoțit într-o serie de călătorii”.

Potrivit lui Thomas, colegii judecători l-au „sfătuit anterior că acest tip de divertisment personal cu prietenii apropiați care nu au nicio treabă în fața Curții Supreme – nu este raportabil”.

Liniile directoare sunt în prezent modificate și „desigur că intenția mea este să urmez acest ghid în viitor”, spune Thomas.

Judecător SCOTUS plimbat cu jetul privat și cu iahtul

Potrivit Propublica, judecătorul în vârstă de 74 de ani l-a însoțit pe Crow la o stațiune exclusivistă din California pentru bărbați și la proprietăți din statele Texas și New York.

De asemenea, judecătorul a acceptat un zbor cu un avion privat și o călătorie cu iahtul.

Crow a declarat pentru Propublica că darurile sale către judecătorul constituțional nu sunt „nu sunt diferite de ospitalitatea pe care o oferim celorlalți prieteni dragi ai noștri”. Nu s-au discutat niciodată cazurile pendinte ale Curții.

Raportul arată că Curtea Supremă este instituția „cel mai puțin responsabilă” în ceea ce privește cadourile – din guvernul central al SUA, a declarat organizația „Fix the Court”, care pledează pentru reforma Curții Supreme.

The New York Times a numit prietenia de peste 20 de ani dintre Thomas și Crow „neobișnuită și sensibilă din punct de vedere etic” în 2011.

Ginni, soția judecătorului – fan Trump, sponsorizată tot de miliardar

Potrivit fundației de cercetare, Crow a donat peste zece milioane de dolari unor grupuri politice republicane – potrivit cărora, printre altele, jumătate de milion de dolari unui grup de lobby conservator, al cărui fondator este soția judecătorului Thomas, Ginni.

Ginni Thomas, soția judecătorului suprem, este, de asemenea, o susținătoare a  ideii că alegerile din 2020 i-au fost furate fostului președinte Donald Trump.

După alegerile prezidențiale din 2020, Trump a refuzat să-și recunoască înfrângerea în fruntea lui Joe Biden și a făcut acuzații de fraudă electorală care au fost respinse de mai multe ori.

După dezvăluirea mesajelor text și a e-mailurilor trimise de Ginni Thomas, soția judecătorului, în cadrul campaniei lui Trump, democrații au vorbit despre un conflict de interese și i-au cerut soțului ei să se retragă din toate problemele de campanie. I s-a cerut și demisia.

Thomas a fost numit de președintele republican George HW Bush în 1991 și a fost confirmat în ciuda acuzațiilor de hărțuire sexuală din partea unui fost consilier. El neagă acuzațiile și vorbește că ar fi fost victima unui „linșaj”.

Lasă un răspuns