Coșmarul Pentagonului continuă. Un nou lot de documente militare clasificate „top secret” ale SUA au fost scurse pe internet: informații delicate despre Mossad, Marea Neagră, China, Ucraina, Coreea de Sud

1
1074

The New York Times și The Wall Street Journal transmit în această seară (în regim de breaking news/ exclusive) că scurgerile de documente militare top secret ale SUA sunt de mare amploare și gravitate, un nou lot de documente fiind găsit pe Internet.

Documentele militare secrete ale SUA scurse în public au devenit un „coșmar” pentru Five Eyes, fiind informații SUA clasificate să nu fie împărtășite cu alte state care conțin detalii despre operațiuni viitoare. Ele vizează rapoarte CIA despre liderii Mossad, discuțiile din guvernul Coreei de Sud privind vânzările de arme către Kiev, rutele aeronavelor SUA și aliate din Marea Neagră, situația militară din indo-pacific, informații sensibile despre China, informații despre terorism și planurile SUA pentru ajutorul Ucrainei. Mai mult, sunt dezvăluite și rapoartele zilnice ale șefului Pentagonului și șefului Statului Major al Armatei SUA.

Documentele provin de la CIA, centrul de operațiuni CIA, NSA, Agenția de Informații pentru Apărare a Pentagonului, National Geospatial-Intelligence Agency și de la Biroul de Informații și Cercetare al Departamentului de Stat.

Documentele au fost postate pe panoul de mesaje Discord al fanilor jocului pe computer Minecraft în jurul datei de 1 martie.

Mai jos, relatările celor 2 ziare – The Wall Street Journal și The NYTimes – despre uriașa scurgere de informații din SUA:

Un nou lot de documente clasificate care par să detalieze secrete de securitate națională americane din Ucraina, Orientul Mijlociu și China a apărut vineri pe site-urile de socializare, alarmând Pentagonul și sporind agitația față de o situație fără precedent care pare să fi luat prins administrația Biden cu garda jos.

Amploarea scurgerii de informații – analiștii spun că este posibil să fi fost obținute peste 100 de documente – împreună cu sensibilitatea documentelor în sine, ar putea fi extrem de dăunătoare, au declarat oficialii americani.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații a numit scurgerea de informații “un coșmar pentru Five Eyes”, făcând referire la Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada, așa-numitele națiuni Five Eyes, care împărtășesc în general informații.

Cele mai recente documente au fost găsite pe Twitter și pe alte site-uri vineri, la o zi după ce oficiali de rang înalt ai administrației Biden au declarat că investighează o altă scurgere de planuri de război ucrainene clasificate, inclusiv o evaluare a capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei.

Unul dintre documente, datat 23 februarie, este etichetat “Secret/NoForn”, ceea ce înseamnă că nu a fost conceput pentru a fi împărtășit cu țări străine.

Mick Mulroy, un fost oficial de rang înalt al Pentagonului, a declarat că scurgerea documentelor clasificate reprezintă “o breșă semnificativă în securitate” care ar putea împiedica planificarea militară ucraineană. “Având în vedere că multe dintre acestea erau fotografii ale documentelor, se pare că a fost o scurgere deliberată făcută de cineva care a dorit să dăuneze eforturilor Ucrainei, SUA și NATO”, a declarat el.

Un analist a descris ceea ce a apărut până acum ca fiind “vârful aisbergului”.

La începutul zilei de vineri, înalți oficiali din domeniul securității naționale care se ocupă de scurgerea inițială, care a fost raportată pentru prima dată de New York Times, au declarat că a apărut o nouă îngrijorare: Au fost aceste informații singurele informații care au fost scurse?

Până vineri după-amiază, aceștia au avut răspunsul. Chiar în timp ce oficialii de la Pentagon și agențiile de securitate națională investigau sursa documentelor care apăruseră pe Twitter și pe Telegram, un altul a apărut pe 4chan, un forum de mesaje anonim și marginal. Documentul de pe 4chan este o hartă care pretinde că arată starea războiului în orașul Bakhmut din estul Ucrainei, scena unei bătălii crâncene care a durat luni de zile.

Dar documentele scurse par să meargă mult mai departe de materialele strict secrete privind planurile de război ale Ucrainei. Analiștii în domeniul securității care au examinat documentele care au apărut pe site-urile de socializare spun că această cantitate tot mai mare de documente include, de asemenea, slide-uri de informare sensibile despre China, teatrul militar Indo-Pacific, Orientul Mijlociu și terorism.

Pentagonul a precizat joi, într-o declarație, că Departamentul Apărării investighează problema. Dar, în privat, oficiali din mai multe agenții de securitate națională au recunoscut atât graba de a găsi sursa scurgerilor de informații, cât și potențialul a ceea ce un oficial a spus că ar putea fi o scurgere constantă de informații clasificate postate pe site-uri.

Documentele privind armata ucraineană apar sub forma unor fotografii ale unor diagrame cu livrările anticipate de arme, efectivele de trupe și batalioane și alte planuri. Oficialii Pentagonului recunosc că sunt documente legitime ale Departamentului Apărării, dar copiile par să fi fost modificate în anumite părți față de formatul lor original. Versiunile modificate, de exemplu, supraestimează estimările americane privind morții de război ucraineni și subestimează estimările privind trupele rusești ucise.

În spatele ușilor închise, oficialii de securitate națională, mâhniți, încercau să găsească vinovatul. Un oficial a declarat că este probabil ca documentele să nu provină de la oficiali ucraineni, deoarece aceștia nu au avut acces la planurile specifice, care poartă amprenta birourilor Statului Major al Pentagonului. Un al doilea oficial a declarat că determinarea modului în care documentele au fost scurse va începe cu identificarea oficialilor care au avut acces la ele.

Prima tranșă de documente pare să fi fost postată la începutul lunii martie pe Discord, o platformă de chat pe rețelele de socializare populară printre jucătorii de jocuri video, potrivit lui Aric Toler, analist la Bellingcat, site-ul olandez de investigații.

Primele documente ar fi fost fost de fapt postate pe panoul de mesaje Discord al fanilor jocului pe computer Minecraft în jurul datei de 1 martie. În timp ce multe dintre ele au fost șterse recent, analiștii în înformații susțin că au fost deja descărcate peste 60 de fișiere.

Documentele conțin o varietate de informații privind chestiuni interne despre multe națiuni, inclusiv Israel și Coreea de Sud.

Alte documente conțineau informații detaliate despre orarele și rutele aeronavelor de recunoaștere americane și aliate în Marea Neagră; vulnerabilitățile unora dintre armele americane furnizate Ucrainei ; și componența și armamentul celor nouă brigăzi ale armatei ucrainene antrenate de SUA și aliați pentru viitoarea ofensivă de primăvară. Avioanele rusești au forțat o dronă americană MQ-9 Reaper să se prăbușească în Marea Neagră pe 14 martie, la două săptămâni după ce aceste fișiere au fost postate.

Pe lângă documentele referitoare la războiul din Ucraina, dosarele scurse includ pretinse copii ale raportului zilnic de informații furnizat secretarului Apărării Lloyd Austin și șefului Statului Major Comun al Armatei SUA, Mark Milley, rapoarte ale Agenției Centrale de Informații (CIA) despre liderii serviciului de spionaj Mossad al Israelului și informații despre discuțiile din cadrul guvernului Coreei de Sud cu privire la vânzările de muniție de artilerie către Kiev.

Majoritatea documentelor sunt datate în februarie și par să fi fost postate online la scurt timp după crearea lor. Multe conțin detalii despre operațiuni viitoare.

„Dacă un tip de pe Minecraft Map Discord a reușit să le găsească și să le împărtășească la câteva zile după ce au apărut pentru prima dată pe 1 martie, există șanse destul de mari ca informațiile ruse să poată arunca și ei o privire asupra lor”, a spus dl. spuse Toler.

La marginile unor pagini sunt tipărite marcaje comune documentelor extrem de secrete, inclusiv agenția guvernamentală care le-a produs și nivelul de clasificare. Documentele includ actualizări de la Centrul de operațiuni al CIA, precum și materiale de la o serie de alte unități de informații.

Acestea includ Agenția de Informații pentru Apărare a Pentagonului; National Geospatial-Intelligence Agency, care analizează datele de la sateliții spion; Agenția Națională de Securitate (NSA) care interceptează; și Biroul de Informații și Cercetare al Departamentului de Stat.

Oficialii americani din apărare au spus că cred că cel puțin unele dintre imagini au fost scurgeri de documente produse de șefii de stat major comun, care este compus din comandanți militari de top pentru fiecare dintre servicii care îl sfătuiesc pe președintele SUA.

Generalul Milley a fost informat miercuri după-amiază despre primul lot de documente scurse la suprafață, la fel ca și domnul Austin, au spus oficialii apărării, înainte de descoperirea celor mai recente documente suspectate.

Deoarece documentele clasificate pot fi tipărite numai pe sisteme aprobate, guvernul SUA va avea probabil o evidență despre cine le-a produs, a declarat Aram Gavoor, decan asociat pentru afaceri academice la George Washington University Law School și expert în securitate națională.

Documentele primesc o desemnare Top Secret atunci când oficialii americani cred că dezvăluirea lor ar putea cauza daune excepțional de grave securității naționale. „Asta înseamnă că eliberarea neautorizată a acestora ar putea duce la pierderi de vieți omenești în interiorul Ucrainei”, a spus domnul Gavoor. Multe dintre aceste documente sunt marcate NOFORN, ceea ce înseamnă că nu pot fi eliberate nici măcar celor mai apropiați aliați ai Americii.

„Ținând cont de faptul că marea majoritate a documentelor clasificate nu se scurg niciodată, riscul unei scurgeri crește într-un mediu ca acesta în care Statele Unite se angajează într-o operațiune de informații, consiliere și logistică fără precedent în sprijinul Ucrainei”, a spus dl. Gavoor, expert în securitate națională la George Washington University Law School.

CITEȘTE ȘI…

NYTimes: Planurile secrete de război ale SUA și NATO pentru Ucraina au fost scurse pe Internet

1 comment

Lasă un răspuns