Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: „Eu sunt pregătit să închid acest mandat. (…) Ce spune protocolul pe rocadă – nu știu, pentru că nu l-am citit. Să meargă Justiția la PSD, care este problema?”

0
117
  • „PSD are oameni valoroși, și PNL are oameni buni, capabili să preia ministerul Justiției. PSD are trei foști miniștri ai Justiției”
  • „Sunt pensii mari la magistrați, dar problema este de ce n-am fost noi, ca stat, capabili să asigurăm pensii mari și pentru ceilalți”
  • „Problema pensiilor este în portofoliul ministerului Muncii, nu e problemă de guvernare în dreptul ministerului Justiției”
  • „În condițiile PNRR există o adevărată schizofrenie cu privire la pensii: prima condiție vorbește de contributivitate, ultima vorbește de asigurarea protecției constituționale”
  • „Ministrul care nu era al PNL, care a scris PNRR, nu s-a consultat cu nimeni nici în Guvern. Problema ridică probleme de abuz politic clar”
  • „Comisia Europeană ar trebui să ia notă de aceste discordanțe”

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției în Guvernul PNL – PSD – UDMR, a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News, că este pregătit să închidă mandatul în fruntea ministerului Justiției, în perspectiva rocadei premierilor, potrivit agenției Mediafax.

„Eu sunt pregătit să închid acest mandat. Am avut următoarele „eșecuri”: desființarea SIIJ, 3 legi ale Justiției, opinie pozitivă de la Comisia de la Veneția, MCV ridicat cu succes, Codurile Penale le-am făcut din primăvara trecută. Ce spune protocolul pe rocadă – nu știu pentru că nu l-am citit. Atunci să meargă Justiția la PSD, care este problema? PSD are oameni valoroși, și PNL are oameni buni, capabili să preia ministerul Justiției. PSD are trei foști miniștri ai Justiției”, a declarat Predoiu.

Cât despre problema pensiilor speciale ale magistraților, Cătălin Predoiu spune că problema este în portofoliul ministrului Muncii, nu în dreptul ministerului Justiției și susține că în PNRR există „o adevărată schizofrenie” cu privire la pensii.

Iată declarația făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu privire la problema pensiilor speciale ale magistraților:

„Problema este în portofoliul ministerului Muncii, nu e problemă de guvernare în dreptul ministerului Justiției. Pensia magistratului este un element de statut al magistratului. Un magistrat nu poate fi independent dacă nu-i asiguri un drept la pensie corespunzător muncii lui și interdicțiilor pe care le are în carieră. Statutul magistraților este protejat internațional de două rezoluții ONU, de acte internaționale. Dacă vrei să ai o Justiție independentă, trebuie să înțelegi că magistratului trebuie să-i creezi un statut aparte. Sunt pensii mari la magistrați, dar problema este de ce n-am fost noi, ca stat, capabili să asigurăm pensii mari și pentru ceilalți. Magistrații cer o legislație care să oprească o depășire a salariului în plată de către pensie. PNRR a fost un program prost gândit. În condițiile PNRR există o adevărată schizofrenie cu privire la pensii: prima condiție vorbește de contributivitate, ultima vorbește de asigurarea protecției constituționale. Ministrul care nu era al PNL, care a scris PNRR, nu s-a consultat cu nimeni nici în Guvern. Problema ridică probleme de abuz politic clar. De ce ducem problema la pensiile magistraților, când principalele probleme trebuie să fie discutarea acestor condiții? Le-am spus: prin mecanismul rule of law, ne recomandați să sistemul în funcțiune, pe de altă parte avem această condiție prin PNRR. Condiția din PNRR este contradictorie cu altă condiție din PNRR. Comisia Europeană ar trebui să ia notă de aceste discordanțe. Dacă te duci și discuți cu Comisia Europeană cu problemele pe masă, explici și ai argumente, poți să ai și câștig de cauză”.

Lasă un răspuns