Doar 40 % dintre germani mai pot pune bani deoparte

0
89

În Germania, din ce în ce mai puțini oameni sunt capabili să economisească. Din cauza inflației, o mare parte din venituri este cheltuită pentru costurile de trai, relatează FAZ.

În vremuri de inflație ridicată, cu prețuri crescute la alimente și energie, doar patru din zece germani mai pot pune bani deoparte. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat pe un eșantion de 2000 de persoane cu vârsta de peste 14 ani, publicat luni de institutul de cercetare a opiniei publice Kantar pentru Asociația Societăților de Construcții Private.

Numărul celor care spun că sunt capabili să economisească în scopuri specifice a scăzut de la 42,5% la 40,4% – acesta fiind a doua cea mai mică cifră de când a început colectarea datelor, în 1997. “Din ce în ce mai mulți oameni economisesc”, a explicat Christian König, directorul executiv al Association of Private Building Societies. “Costul vieții înghite o parte din ce în ce mai mare din venituri”, spune el.

În martie, inflația în Germania a scăzut într-adevăr la 7,4%, după ce în ianuarie și februarie a fost de 8,7.

Dar povara asupra oamenilor rămâne enorm de mare, deoarece alimentele sunt principalul factor de creștere a prețurilor. Acestea au crescut în medie cu 22,3 %  în decurs de un an. Acest lucru înseamnă că majorarea prețurilor la alimente este de trei ori mai mare decât media pentru toate bunurile și serviciile.

Potrivit sondajului, germanii taie de la “asigurarea bătrâneții”, situație care a fost menționată de doar 51 % dintre respondenți – după ce în sondajul din toamnă a fost de 56 %. Cel mai des motiv de economisire este “consumul”. Aproximativ 47% dintre respondenți îl menționează, ceea ce corespunde unei creșteri de cinci puncte procentuale.

Motivul de economisire “proprietate asupra locuinței” a ajuns la 36%, în creștere de la 37%. Motivul “investiții de capital” a crescut cu un punct procentual (30%). 7% (în toamnă: 9%) menționează “casa” și 4% în loc de 2%  menționează “educația copiilor”.

Lasă un răspuns