În Brazilia, Klaus Iohannis și-a luat soția – “neon” pe covorul roșu și la întâlnirile oficiale

1
1165

Turneul președintelui Klaus Iohannis în America Latină devine din ce în ce mai interesant. Imaginile date publicității atât de Președinția Braziliei cât și de Administrația Prezidențială arată că soția lui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, a fost primită pe covorul roșu la Palatul Itamaraty din Rio de Janeiro, alături de președintele României, și a participat și la întâlnirile următoare dintre delegațiile celor două țări, deși acest lucru, potrivit protocolului și legii, este rezervat doar demnitarilor și celor care au funcții publice într-un stat.

Nivelul de protocol al vizitei lui Klaus Iohannis în Republica Federativă a Braziliei este acela de „vizită oficială”. Ca atare, ordinea de precădere în cadrul vizitelor și ceremoniilor oficiale nu vizează decât funcțiile elective dintr-un stat, Carmen Iohannis, soția președintelui neavând o asemenea funcție.

De obicei, în asemenea situații, primele doamne nu pășesc pe covorul roșu ( protocolul fiind rezervat doar demnitarului) și nici nu participă la întâlnirile oficiale dintre șefii de stat. În timpul unor asemenea vizite, primele doamne au program și traseu separat de cel rezervat șefilor de stat și sunt însoțite de primele doamne sau de protocolul din țările gazdă.

Nu și în cazul Carmen Iohannis.

“Neonul” de la întâlnirile oficiale

Ca atare, soția lui Carmen Iohannis a participat la primirea oficială pe covorul roșu de la Palatul Itamaraty din Rio de Janeiro, care este sediul ministerului Afacerilor de Externe al Braziliei, a participat la întâlnirea între delegațiile celor două țări – fiind poziționată între președintele României și Bogdan Aurescu, ministrul de externe – dar și la momentul discursurilor despre aniversarea celor 95 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

Carmen Iohannis a purtat aceeași rochie verde fistic/neon și pantofi somon, contrastând cu protocolul unor asemenea vizite oficiale.

Klaus Iohannis este însoțit în vizită de Bogdan Aurescu, ministrul de externe, și de consilierii Luminița Odobescu, Cosmin Marinescu, Dana Bârsan, Alexandra Bocșe și de șefa Protocolului de la Cotroceni, Delia Dinu.

Astăzi, în a 2-a zi a vizitei oficiale a lui Klaus Iohannis în Brazilia, programul oficial durează doar 1 oră și 20 de minute. El cuprinde o întâlnire cu viceguvernatorul din Rio de Janeiro, o întâlnire cu viceprimarul din Rio și o depunere de coroane.

Turneul de 10 zile al lui Iohannis prin America Latină cuprinde vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina.

Costul deplasării cu jetul de lux, deși este din bani publici, a fost clasificat.

14.000 de euro pe oră cu jetul folosit de președintele Ghanei

Însă, potrivit jurnalistului Radu Soviani, cu același jet identificat de Boarding Pass cu care Klaus Iohannis călătorește în America Latină și cu care a mers și în Japonia și Singapore (Boeing 737-900ER în configurație BBJ) a călătorit în iulie 2021 și Nana Akufo-Addo, președintele Republicii Ghana. Costurile estimate pentru folosirea unui asemenea jet este de 14.000 de euro/oră, potrivit blogului soviani.com.

Ca atare, liderul Ghanei a dat în septembrie 2021 – 616.000 de dolari și în octombrie 2021 – 588.000 de dolari pentru călătoriile sale cu același jet de lux. În Ghana, țara africană cu regim dur prezidențial, asemenea costuri sunt transparente. (dublu click costuri)

În România, costurile sunt secrete deși banii sunt publici, de la cetățeni.

Potrivit Europa Liberă, costurile cu deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis au fost doar în luna martie 2023 de peste 2 milioane de euro.

 

Lasă un răspuns