Pentru prima dată în istorie: Turcia are tur 2 la prezidențiale. Update

1
122

Update 20.21. În primul mesaj postat după anunțul privind cel de-al 2-lea tur de scrutin pentru prezidențiale, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan cere turcilor să-l voteze, indiferent pe cine au votat în primul tur. 

“Alegerile din 14 mai, unul dintre scrutinele cu cea mai mare participare din istoria noastră, s-au desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare care se potrivește democrației noastre, cu prudența și înțelepciunea națiunii noastre iubite.

Națiunea noastră și-a protejat liberul arbitru în ciuda ingineriei politice din Qandil, Pennsylvania, canalele de socializare și coperțile revistelor străine.

Indiferent de rezultat, câștigătorul alegerilor din 14 mai a fost democrația turcă și națiunea turcă cu cei 85 de milioane de membri ai săi.

Cu peste 27 de milioane de voturi, națiunea noastră ne-a arătat încă o dată o mare favoare, cu 49,51 % din voturi, și, prin acordarea majorității Alianței Populare în Marea Adunare Națională a Turciei, a confirmat că are încredere și crede în noi și în Alianța noastră și că își vede viitorul aici.

La 14 mai, aș dori să le mulțumesc tuturor cetățenilor mei care au mers la urne și și-au reflectat voința liberă, precum și fiecăruia dintre cei 56 de milioane de locuitori ai noștri, inclusiv celor din străinătate, pentru contribuțiile și voturile lor respectabile care au dat viață democrației.

Prin maturitatea de care a dat dovadă ieri, Turcia a demonstrat că este una dintre țările cu cea mai avansată cultură democratică din lume.

Conform anunțurilor făcute de Consiliul Electoral Suprem, în ciuda diferenței de 2 milioane și jumătate de voturi dintre noi și cel mai apropiat rival, alegerile prezidențiale au fost lăsate pentru turul al doilea cu o diferență de mai puțin de jumătate de punct.

În calitate de politician care nu a recunoscut niciodată de-a lungul vieții sale o altă putere decât voința națiunii și nu s-a abătut niciodată de la direcția trasată de națiune, respectăm această voință manifestată în urnele de vot.

Până pe 28 mai, ne vom îndeplini responsabilitatea față de națiunea noastră iubită alergând fără oprire, odihnindu-ne și alergând cu dragoste.

Pe 14 mai, vom crește și mai mult rata de vot pe care am atins-o și vom ieși victorioși din alegerile din 28 mai, și sperăm că vom obține un succes istoric.

Am început să lucrăm pentru 28 mai începând de astăzi, în conformitate cu viziunea noastră privind Secolul Turciei, spunând fără oprire, continuând să mergem.

Aș dori să exprim faptul că aspirăm la voturile tuturor cetățenilor mei, indiferent de partidul politic pe care și-au pus inima.

Fie ca Dumnezeu să ne ajute”

Update 19.35. Declarația lui Sinan Ogan, candidatul la președinție al Alianței ATA, cu privire la turul al doilea: “Vom anunța pe cine vom susține în 1-2 zile

Update 17.57. Cotidianul turc Cumhuriyet, considerat cândva credibil, în ciuda liniei sale extrem de seculatiste, a devenit gluma zilei. “Erdogan a pierdut”, susține ziarul pe prima pagină. Gestionarea directă a percepției, scrie un jurnalist turc.

Update 17.43. Ministrul grec de externe Nikos Dendias a evaluat turul doi al alegerilor prezidențiale după rezultatele de duminică din Turcia.

Nikos Dendias a spus: „Se pare că hegemonia absolută a lui Erdogan nu a luat sfârșit, în ciuda previziunilor Occidentului. Sperăm întotdeauna la ce este mai bun, dar ne pregătim și pentru ce e mai rău” .

Atrăgând atenția asupra sondajelor preelectorale greșite din Turcia, Dendias a spus: „Turcia este o țară imensă, cu o mare profunzime, care este greu de urmărit în sondaje”.

Update 16.57. A fost anunțat noul calendar electoral în Turcia, având în vedere că s-a stabilit că va exista un tur 2 al alegerilor prezidențiale pe 28 mai.

Campania electorală începe astăzi. Perioada de propagandă pentru candidatul Alianței Populare, Recep Tayyip Erdoğan, și candidatul Alianței Naționale, președintele CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, care au dreptul de a participa la al doilea tur de scrutin, începe de astăzi.

Nu va exista nicio schimbare pe buletinele de vot retipărite pentru cei doi candidați.

Votarea în străinătate pentru cel de-al doilea tur de scrutin va începe pe 20 mai, iar votul în străinătate se va încheia pe 24 mai.

Pentru prima dată în Turcia, alegătorii care se vor prezenta la urne pe 28 mai pentru al doilea tur de scrutin vor vota cu aceeași fișă de informare a alegătorului, la aceleași secții de votare unde au votat la primele alegeri.

Se așteaptă ca YSK să anunțe/ certifice rezultatele finale ale alegerilor la 1 iunie, în urma proceselor de contestare.

Update 16.31. Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul Opoziției care susținea ieri în mod fals că este înaintea lui Erdogan în privința rezultatelor, a postat un mesaj pe Twitter: “Suntem aici. Luptați până la capăt”.

Update 15.54. „Erdogan primește 49,51% din voturi, Kılıçdaroglu 44,88%, în timp ce rezultatele a peste 35.000 de buletine de vot ale alegătorilor care au votat în străinătate nu au fost încă numărate, dar ele nu vor schimba decisiv rezultatul în favoarea primilor 2 candidați. Numărarea voturilor de la secțiile de votare din Turcia este 100% finalizată”, a declarat Ahmet Yener, șeful Înaltei Comisii Electorale Turciei.

Pentru prima oară în istorie, Turcia va organiza turul 2 în alegerile prezidențiale. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, din 1923, de când Mustafa Kemal Ataturk a devenit primul președinte al Turciei.

Comisia electorală a anunțat că niciun candidat nu a întrunit 50% +1 din voturile exprimate duminică. Turul 2 a fost stabilit pe 28 mai, cu Erdogan primul pe buletinul de vot.

După numărarea a 99,9% din voturi, Recep Tayyip Erdogan: a obținut 49,5% din voturi (27.088.360 de voturi) iar Kemal Kılıçdaroğlu: 44,89% (24.568.196 de voturi)

Numărul de urne din țară a fost deschis cu 100% , rata de participare în țară a fost de 88,92 % și 52,69 % în străinătate.

CITEȘTE ȘI…

The Economist și-a schimbat imaginea de copertă după ce a văzut rezultatele alegerilor din Turcia/ UPDATE

Lasă un răspuns