The Economist și-a schimbat imaginea de copertă după ce a văzut rezultatele alegerilor din Turcia/ UPDATE

1
137

CONTINUAREA AICI…(dublu click)

Update 15.21. Vor exista 50.000 de noi alegători în 14 zile în Turcia. Dacă alegerile prezidențiale vor merge în turul doi, pentru prima oară în istorie, în Turcia vor exista 50.000 de tineri alegători care vor împlini 18 ani. Ei vor vota pentru prima dată până pe 28 mai.

Update 15.00. 97,18 % din urnele din străinătate au fost deschise pentru alegerile prezidențiale. Rezultatele sunt următoarele:

Recep Tayyip Erdogan: 57,20%

Kemal Kılıçdaroğlu: 39,85%

Sinan Ogan: 1,90%

Update 14.57. Procuratura Generală din Istanbul a lansat o anchetă din oficiu asupra rezultatelor alegerilor și asupra celor care au făcut postări provocatoare pe rețelele de socializare la adresa alegătorilor din zona cutremurului. Alegătorii lui Kemal Kılıçdaroğlu au atacat cu ură victimele cutremurului! “Mi-aș fi dorit să fi murit mai mulți…”

Update 14.52. Conform datelor de vot pe regiuni, Erdogan câștigă în 51 de provincii, adversarul său – în 30. În același timp, orașele mari (inclusiv Istanbul și capitala Ankara) au votat pentru candidatul opoziției.

În stațiunea provincia Antalya, actualul președinte pierde și el cu o marjă largă (40% față de 53% pentru Kılıçdaroglu). În Kahramanmaraş a câștigat Erdogan. În schimb, în provincia Hatay cea mai afectată de cutremurul din februarie, diferența este mai mică de un procent. La secțiile de votare din străinătate, după procesarea a ceva mai puțin de 90% din buletinele de vot, majoritatea l-a susținut pe președintele în exercițiu. În același timp, candidatul opoziției a câștigat în Rusia și România, de exemplu.

Update 14.46. După numărarea a 99,87% din voturi, Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,50% din voturi (27.088.360 de voturi), iar Kemal Kılıçdaroğlu – 44,89% din voturi (24.568.196), diferența dintre cei fiind de peste 2,5 milioane de voturi.

Update 13.53. Procesul de apel la rezultatele alegerilor continuă din partea partidelor politice și a candidaților. Ultimele contestații pot fi făcute până mâine la ora 17.00. Purtătorul de cuvânt al CHP, Faik Öztrak: “Alegerile prezidențiale ajung cu siguranță  în turul al doilea. Adevăratele alegeri încep acum”.

Update 13.29. Președintele YSK, Ahmet Yener: Există 400 de mii de voturi nenumărate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Revista britanică The Economist a făcut un pas înapoi astăzi, după ce a văzut rezultatele alegerilor din Turcia. Revista, care includea declarații de susținere a liderului CHP Kılıçdaroğlu înainte de alegeri, a scos această copertă după rezultatele alegerilor, anunță presa turcă.

Revista britanică de economie și politică, The Economist, a afișat o poziție deschisă înainte de alegerile din Turcia. Într-un articol publicat, The Economist a scris: „ Îl susținem pe Kılıçdaroğlu ca să fie următorul președinte al Turciei”.

Revista care îl ataca pe președintele Erdogan a avut, de asemenea, titlul „Cele mai importante alegeri din 2023” pe coperta sa de pe contul de Twitter.

Revista, care a atras reacții prin atitudinea față de manipularea alegerilor, a făcut un pas înapoi după primele rezultate și și-a schimbat poza de copertă.

Numărarea oficială a voturilor arată că Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2023 mai multe voturi decât în 2018 – 26,8 milioane de voturi ( față de 26,3 milioane) iar contracandidatul său – Kemal Kılıçdaroğlu a obținut 24,4 milioane de voturi.

Astfel, la numărarea a 99,38% din voturi- Erdogan are 49,42% din voturi iar Kılıçdaroğlu – 44,95%, niciunul nevând voturi necesare până acum pentru a ajunge din primul tur președinte.

În ceea ce privește alegerile parlamentare, alianța de partide condusă de Erdogan a obținut majoritatea în Parlamentul turc, în timp ce alianța contracandidatului Kılıçdaroğlu s-a plasat mult sub așteptările electorale.

1 comment

Lasă un răspuns