Speranțele pentru un vaccin contra coronavirusului au crescut după ce oamenii de știință chinezi au descoperit că maimuțele infectate au dezvoltat imunitate
„Maimuţele au dezvoltat anticorpi după ce au fost infectate cu Covid-19 – o descoperire care sugerează că sistemul imunitar va lupta împotriva bolii.
Oamenii de știință au fost încurcați de pacienții aparent reinfectați cu boala.”, arată South China Morning Post luni seară.
Chinezii care au infectat maimuțele cu coronavirusul care provoacă Covid-19 au descoperit arată că cei care s-au recuperat au dezvoltat imunitate eficientă împotriva bolii – o descoperire potențial importantă în cursa de a dezvolta un vaccin.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că animalele ar putea fi infectate prin ochi, ceea ce înseamnă că purtarea unei măști pentru față poate să nu fie suficientă pentru a proteja oamenii de boală.
Oamenii de știință din întreaga lume s-au întrecut pentru a dezvolta un vaccin, iar primele studii clinice ar putea fi organizate în China și SUA într-o lună.
Dar o serie de cazuri, în care persoanele care au fost testate negativ pentru boală, au fost externate din spital, şi au obţinut un rezultat pozitiv câteva zile mai târziu, au pus la îndoială acest proces.
Rata de reapariție a variat între 0,1 și 1% la nivel național, potrivit rapoartelor mass-media din China. Cu toate acestea, în unele provincii, cum ar fi Guangdong, până la 14 % dintre pacienții eliberaţi s-au întors la spital din cauza rezultatelor testelor.
Dacă se dovedește că acești pacienți au fost reinfectați de același virus, atunci vaccinurile nu se vor dovedi eficiente.
Dar experimentul maimuță desfășurat de o echipă a Academiei Chineze de Științe Medicale poate ajuta la eliminarea acestei frici.
Detalii despre experiment au fost disponibile sâmbăta trecută pe bioRxiv, un site web pentru studii în așteptarea examinării de la egal la egal.
Profesorul Qin Chuan a scris că echipa sa de cercetare a infectat 4 maimuțe rhesus cu tulpina Covid-19 și animalele au început să prezinte semne de boală trei zile mai târziu.
Au dezvoltat o febră, au început să se lupte, să respire greu și și-au pierdut pofta de mâncare și în greutate.
În a șaptea zi a experimentului, Qin a eutanasiat una dintre maimuțe și a constatat că virusul s-a răspândit pe tot corpul său, de la nas la vezică, cu deteriorarea vizibilă a țesuturilor pulmonare.
Totuși, maimuțele rămase s-au recuperat treptat și, în cele din urmă, au încetat să mai prezinte simptome.
Aproximativ o lună mai târziu, după ce testele au arătat rezultate negative și razele X au arătat că organele lor interne s-au recuperat complet, două maimuțe au fost dozate cu virusul prin gură.
Oamenii de știință au înregistrat o creștere temporară a temperaturii, dar în afară de toate acestea, totul părea să rămână normal.
Autopsiile au fost efectuate pe aceste două maimuțe aproximativ două săptămâni mai târziu, iar cercetătorii nu au putut găsi o urmă de virus în corpul lor.
Între timp, au fost detectate niveluri foarte mari de anticorpi după a doua săptămână, ceea ce sugerează că sistemul imunitar a fost pregătit pentru a combate boala.
Qin a spus că rezultatele vor avea „implicații importante în evaluarea dezvoltării vaccinului”.
Cercetătorii chinezi au susținut că testul pozitiv la unii pacienți recuperați poate fi redus la o altă cauză, îndeosebi la pacienții care se reinfectează.
„Poate fi atribuit „falsului negativ ”… rezultatele testelor înainte de externarea lor sau pacienții care nu își fac o recuperare completă, chiar dacă îndeplinesc criteriile pentru o externare”, au scris ei.
Experimentul animal susține observațiile făcute de unii medici pe prima linie în lupta împotriva bolii.
Profesorul Zhong Nanshan, un om de știință guvernamental principal, a declarat la Guangzhou săptămâna trecută că au găsit o prezență puternică de anticorpi la pacienții recuperați, ceea ce însemna că virusul nu le mai poate folosi ca purtător.
„Întrebarea de care este interesează toată lumea este dacă contactele strânse și membrii familiei pot fi infectaţi, deoarece [pacientul] a fost din nou pozitiv. Până acum nu am văzut nicio dovadă ”, a spus Zhong.
Cu toate acestea, guvernul a luat măsuri de precauție.
Din 5 martie, toți pacienții eliberați din spitale trebuie să stea într-o unitate de carantină pentru încă două săptămâni.
Un medic, care lucrează la un spital public din Beijing, care are grijă de pacienții cu Covid-19, a declarat că experimentul a furnizat informații valoroase, deoarece maimuțele sunt apropiate genetic de oameni, dar „ceea ce se întâmplă pe maimuțe nu funcționează întotdeauna la noi”.
Medicul a mai spus că un caz recent din Japonia a cauzat „unele probleme în cercurile medicale”, după ce autoritățile medicale au raportat că un pacient în vârstă de 70 de ani care s-a recuperat a fost din nou spitalizat pentru că a dezvoltat simptome Covid-19, cum ar fi febră și dificultăți de respirație.
Într-un experiment separat care a implicat trei maimuțe, Qin și colegii au găsit, de asemenea, dovezi care sugerează că oamenii ar putea fi infectați prin ochi.
Wang Guangfa, un expert medical principal din Beijing, a fost infectat după o călătorie la Wuhan pentru a investiga focarul timpuriu, în ciuda purtării unei măști de față și a altor echipamente de protecție.
Wang bănuia că virusul a intrat în corpul său prin ochi, în timp ce ștergea transpirația de pe frunte, dar nu avea nicio dovadă care să susțină teoria.
Ulterior și-a revenit acasă, la Beijing, cu simptome relativ ușoare.
Pentru a verifica teoria, Qin și colegii au aruncat o soluție care conține virusul în două ochi maimuțe.
Spre surprinderea lor, cercetătorii nu au găsit virusul pe suprafața ochilor maimuțelor a doua zi. Dar câteva zile mai târziu, ambele animale au fost pozitive.
Cercetările ulterioare au arătat că tulpina virală ar fi putut ateriza pe conjunctiv, un țesut care căptușește interiorul pleoapelor și care acoperă albul ochiului și apoi a călătorit prin canalul lacrimal înainte de a ajunge în gâtul superior.
Cu toate acestea, infecția suferită de maimuțe pare a fi mai puțin severă decât cea a unui alt animal care a prins virusul prin gât, potrivit unei alte lucrări postate de Qin sâmbăta trecută pe BioRxiv.
Conform mai multor studii recente, noul coronavirus poate supraviețui în aer sau pe suprafețe metalice zile întregi.
Oamenii de știință au scris că rezultatele lor au sugerat că oamenii ar trebui să fie mai conștienți de nevoia de a-și proteja ochii.
Aceștia au susținut că transmisia ar putea fi redusă drastic prin „spălarea periodică a mâinilor în viața de zi cu zi și purtarea ochelarilor de protecție atunci când este în contact strâns cu pacienții sau în locuri aglomerate, în special pentru clinicieni”.
Imagine: Maimuțele Rhesus au fost infectate cu Covid-19 ca parte a experimentului. Foto: AFP / Getty Images