






Biserica Sfântului Mormânt, în mod normal plină de pelerini, a fost închisă publicului luna trecută din cauza COVID-19, pe fondul unor restricții similare care afectează şi locurile sacre evreilor și pe cele ale musulmanilor.
COVID-19 a ucis peste 130.000 de oameni în întreaga lume. A infectat aproape 12.500 în Israel, în ciuda puternicelor măsuri luate împotriva extinderii – a omorât 130 de oameni numai în Ţara Sfântă.
Paștele și Ramadanul cad în aceeaşi lună, dar anul acesta Ierusalimul este gol.






Biserica Sfântului Mormânt, pe locul unde creștinii cred că Isus și-a petrecut ultimele ore, este în centrul atenției sărbătorile Paștelui, cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin.
Zeci de mii de pelerini merg de obicei pe Via Dolorosa trecând cele 14 opriri pe Drumul Crucii marcând evenimente care au dus la moartea lui Isus.
Biserica s-a redeschis doar pentru slujbele din Săptămâna Sfântă la care au participat numai clerici superiori ai confesiunilor care împărtășesc custodia sitului, greco-ortodocșii, armenii și romano-catolicii.


Istorica biserică găzduiește 6 confesiuni creștine antice – grecești, franciscane, armene, copte, siriene și etiopiene – care mai mult sau mai puțin cooperează în administrarea afacerilor sale. Prin tradiție, episcopii greci și armeni intră singuri în mormânt, dar ies cu o flacără aprinsă divin. Focul este împărțit prin lumânare-la-lumânare în toată mulțimea.
În cele din urmă, Focul este transportat în Grecia într-un container special, iar apoi în Serbia, Rusia și alte națiuni din lumea ortodoxă.














În ciuda restricțiilor de distanțare socială din cauza izbucnirii COVID-19, Israelul facilitează totuși o ceremonie religioasă istorică. Și pentru a evita carantina, demnitarii străini vor primi flacăra în avion după ce aterizează și se vor întoarce imediat acasă.
Paştele va fi în situaţie „extraordinară” în Ierusalim pe fondul închiderilor legate de coronavirus.
Liderii religioși îi încurajează pe creștini să se urmărească transmisiile de Paște transmise în direct pe Facebook sau site-uri web.
În timp ce Biserica Sfântului Mormânt este de obicei plină de oameni care poartă lumânările şi lumina mai departe, aprinse din Lumina despre care se crede că apare miraculos din mormântul lui Iisus, în acest an vor fi prezenți doar 8 reprezentanți din cele 4 confesiuni ortodoxe.
“Imediat după slujbă, vor fi câțiva clerici în afara bisericii pentru a lua Sfântul Foc și pentru a-l duce la mașini“, au declarat oficialităţile din Ierusalim.
Ştafetele religioase vor duce Lumina Sfântă pe aeroportul din Tel Aviv, permițând flăcării să își continue călătoria anuală către comunitățile ortodoxe la nivel global.
“Vor fi 7 avioane private care vor veni pe aeroportul Ben Gurion pentru a lua focul și a-l duce în diverse destinații din lume.”
Pentru prima dată, în memoria vie, a noastră, sărbătorile de Paște vor avea loc fără participarea credincioșilor și a grupurilor de pelerini, toate fiind anulate.
Zilele trecute, șefii celor trei comunități creștine cu sediul în Bazilică, patriarhii greci ortodocși și armeni din Ierusalim, Teofil III și Nourhan Manougian, împreună cu Custodele Țării Sfinte, au asigurat continuarea rugăciunilor și a sărbătorilor în interiorul Locului Sfânt, în deplină conformitate cu măsurile de protecție adoptate pentru a stopa răspândirea virusului.
Dar pe 25 martie, poliția israeliană a dispus închiderea preventivă a Sfântului Mormânt. Forţele israeliene stau cu ochii pe toţi.
Din Ierusalim, Țara Sfântă, părintele Francisc Patton, ne invită să „ridicăm ochii spre mormântul gol al lui Hristos” și să nu „ne oprim inimile în Vinerea Mare”.
„Paștele este linia principală vieții noastre: Isus a câștigat în faţa morţii. Nu evitând-o, nu eludând-o, ci trecând prin ea. La fel, mulți oameni trăiesc acest moment în comuniune cu El aici, prin Golgotă. Cred că acest mesaj este deosebit de important pentru cei care suferă, pentru cei care se regăsesc trăind Paștele personal, propria moarte: știind că Paștele nu înseamnă să intri în nimicnicie, în neant, ci că implică traversarea morții însoțite de Isus, stăpânul vieții. Rămâne experiența umană și emoțională a suferinței și fricii, dar pentru credinciosul creștin, moartea este luminată de Paștele lui Isus“.
„Paștele înseamnă timp pentru viață. În ciuda semnului de moarte pe care îl vedem peste tot, viața va învinge, atât timp cât cineva dă viață din dragoste pentru ceilalți. Paște fericit ”, a spus arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa., administratorul apostolic al Vaticanului în Țara Sfântă, care a vorbit puţin în afara bisericii.

Biserica din Grecia va organiza liturghii în timpul Săptămânii Paștilor în spatele ușilor închise, au declarat ieri oficialii care au îndemnat publicul să respecte restricțiile de coronavirus, să stea acasă și să se roage mai mult, pentru a-și proteja semenii.
Biserica Ortodoxă Rusă din Eparhia Sankt Petersburg a dispus ca catedralele orașului să își închidă serviciile de Săptămâna Sfântă și de Paște la serviciile publice și de difuzare online.
În ceea ce a fost duminica de Paște pentru alte culturi creștine, Papa Francisc a transmis mesajul său de Paște către romano-catolicii dintr-o Bazilică Sfântul Petru goală din Roma, în timp ce doar o mână de clerici s-au adunat la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, locul tradițional al Morţii și Învierii lui Isus, care în mod normal este plin de pelerini.