Supravegherea ÎN MASĂ pe COVID-19, dezbătută intens în Europa
Aplicațiile care urmăresc contactele/oamenii, care mapează răspândirea Covid-19, ar putea permite guvernelor să efectueze supravegherea în masă, potrivit unui grup de experți care au publicat totul astăzi, într-o scrisoare, în timp ce un raport separat a avertizat că astfel de aplicații ar putea submina încrederea publicului dacă sunt introduse fără a ține cont de confidențialitate.
Aplicațiile, care utilizează proximitatea sau locația pentru a alerta utilizatorii de telefoane mobile că au intrat în contact cu o persoană infectată, ar putea deveni instrumente esențiale pentru țările care doresc să își redeschidă economiile după blocarea îndelungată.
Aproape 300 de universitari de top, într-o scrisoare deschisă, au lăudat colaborarea rară dintre Google și Apple pentru un proiect de ajutorare a guvernelor cu dezvoltarea aplicațiilor, proiect care ar ține o evidență despre o persoană că a intrat în contact cu telefonul său, mai degrabă decât cu o bază centrală de date, relatează azi FT.
Dar orice încercare guvernamentală de a ține evidența la nivel central ar putea permite spionarea oamenilor, avertizează academicienii.
„Suntem preocupați de faptul că unele „soluții ”pentru criză pot avea ca rezultat, prin intermediul misiunii, crearea de sisteme care ar permite supravegherea fără precedent a societății în general”, se arată în scrisoare.
Un raport separat al Institutului Ada Lovelace a avertizat că grăbirea introducerii unor astfel de aplicații poate pune în pericol confidențialitatea şi viaţa privată a tuturor oamenilor.
Directorul său a spus că urmărirea prin intermediul telefoanelor mobile a fost popularizată în mare măsură de public – după cum a demonstrat un sondaj FT săptămâna trecută -, dar ar fi „extrem de problematică dacă lucrurile ar fi grăbite”.
În Germania – unde o moștenire istorică a supravegherii instituționalizate a creat o tulburare culturală profundă cu ceva asemănător cu urmărirea în masă – guvernul susține o aplicație care va fi mult mai puțin intruzivă, bazându-se doar pe conexiunea bluetooth între două dispozitive, mai degrabă decât urmărirea locației persoanelor.
UE a precizat deja Google că Bruxelles își va verifica îndeaproape colaborarea cu Apple, dar proiectul ridică și întrebări de acces în telefoanele mobile. Deși majoritatea telefoanelor inteligente din lume funcționează pe iOS al Apple sau pe sistemul Android al Google, telefoanele mai vechi, de 2 miliarde din ele, vor fi oricum incompatibile cu aplicația.
Experții nu ştiu cât de multe persoane ar putea fi excluse din supraveghere, dar grupurile cel mai probabil să rateze sunt chiar sunt cele care au cel mai mare risc de infecție: vârstnicii și săracii.