„Partygate” lovește și Irlanda

0
73

Ministrul irlandez de externe a ordonat o anchetă cu privire la petrecerea cu șampanie în timpul lockdown-ului din 2020. Fotografia îi arată pe oficiali ai departamentului său care au băut Moët & Chandon în iunie 2020, în timp ce în Irlanda erau în vigoare reguli stricte.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a ordonat o anchetă cu privire la acea petrecere care implică oficiali din departamentul său, la apogeul primului blocaj Covid din Irlanda. O fotografie de la party-ul din iunie 2020 a arătat că aproximativ 20 de oficiali din structura ministerului de externe irlandez beau șampanie Moët & Chandon, fără a purta măști și fără distanțare socială.

Un purtător de cuvânt a spus că Coveney i-a cerut secretarului general al ministerului, Joe Hackett, să-i trimită un raport despre „întâlnirea improvizată” până la sfârșitul lunii.

Petrecerea de pe 17 iunie 2020 a avut loc când Irlanda avea de 3 luni unul dintre cele mai dure lockdown-uri din lume. Nu numai că adunările în interior au fost limitate la șase persoane, dar oamenilor nu li sa permis să se deplaseze dincolo de orașele lor.

Un selfie postat pe Twitter de secretarul general de atunci, Niall Burgess, acum ambasador în Franța, a fost postat pe Twitter în acea noapte, dar ulterior a fost șters.

În primele sale comentarii publice cu privire la controversă, Coveney a declarat pentru RTÉ că a fost informat despre party după ce fotografia a apărut pe rețelele de socializare. El a spus că a decis să nu investigheze totul la momentul respectiv, deoarece oficialii au recunoscut fapte greșite și nu credea că este nevoie de măsuri suplimentare.

„Secretarul meu general la acea vreme a recunoscut că nu ar fi trebuit să se întâmple și că momentan am lăsat garda jos, cred că așa a spus”, a spus Coveney. „Acesta a fost ceva ce s-a întâmplat. A fost destul de public pentru că a fost și pe rețelele de socializare. A fost dat jos totul, a existat o recunoaștere a faptelor greșite, dacă doriți”.

„Am avut încredere în secretarul meu general și am simțit clar că ceea ce s-a întâmplat nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu am simțit că mai este nevoie de urmări după aceea.”

Scandalul din Irlanda a fost acum revigorat de „partygate”-ul din Marea Britanie, interesul public fiind reînnoit pentru standardele respectate de personalitățile publice în timpul blocării.

Premierul britanic Boris Johnson, se confruntă cu cereri de demisie din cauza scandalurilor “partygate”, cu o încredere publică scăzută din cauza nerespectării restricțiilor și chiar în partidul său nu mai are parte de o susținere politică puternică.

Ca atare, în interviul RTÉ de la finalul săptămânii, ministrul de externe irlandez, Simon Coveney a fost întrebat din nou și în mod repetat despre party-ul pe care nu l-a investigat, în lumina controverselor de la Londra.

„Oameni ca mine și departamentul meu trebuie să conducă prin exemplu. Petrecerea aceea este ceva de care cred că mulți din departament sunt foarte jenați și de care se rușinează, dar s-a întâmplat și nu s-a mai întâmplat de atunci. Cred că din acest punct de vedere, lecția a fost învățată”, a spus el.

Lasă un răspuns