Iranul instalează camere în public să identifice femeile fără văl

0
108

Într-o încercare de a ține în frâu numărul tot mai mare de femei care sfidează codul vestimentar obligatoriu, autoritățile iraniene instalează camere de luat vederi în locuri publice și pe străzile cu circulație pentru a identifica și sancționa femeile care nu respectă regulile, a anunțat sâmbătă poliția, citată de Reuters.

După ce vor fi identificate, doamnele vor primi “mesaje text de avertizare cu privire la consecințe”, a precizat poliția într-un comunicat.

Măsura are ca scop “prevenirea rezistenței împotriva legii hijabului”, se arată în declarație, transmisă de agenția de știri Mizan, adăugând că o astfel de rezistență pătează imaginea spirituală a țării și răspândește insecuritatea.

Un număr tot mai mare de femei iraniene au renunțat la văl după moartea unei femei kurde de 22 de ani în custodia poliției în septembrie anul trecut. Mahsa Amini fusese reținută pentru că ar fi încălcat regula hijabului. Forțele de securitate au reprimat violent revolta.

Cu toate acestea, riscând să fie arestate pentru că sfidează codul vestimentar obligatoriu, femeile sunt în continuare văzute pe scară largă dezvelite în mall-uri, restaurante, magazine și pe străzile din întreaga țară. Videoclipuri cu femei fără văl care se opun poliției moralității au inundat rețelele de socializare.

Comunicatul poliției de sâmbătă a făcut apel la proprietarii de magazine să “monitorizeze cu seriozitate respectarea normelor societății prin inspecții”.

În conformitate cu legea islamică iraniană Sharia, impusă după revoluția din 1979, femeile sunt obligate să își acopere părul și să poarte haine lungi și largi pentru a-și ascunde silueta. Cei care le încalcă s-au confruntat cu mustrări publice, amenzi sau arestări.

Descriind vălul ca fiind “unul dintre fundamentele civilizaționale ale națiunii iraniene” și “unul dintre principiile practice ale Republicii Islamice”, o declarație a Ministerului de Interne a afirmat la 30 martie că nu va exista nicio reținere în această privință.

Ministerul a îndemnat cetățenii să înfrunte femeile fără văl. Astfel de directive i-au încurajat în ultimele decenii pe adepții liniei dure să atace femeile. Săptămâna trecută, o înregistrare video virală a arătat un bărbat aruncând cu iaurt în două femei într-un magazin.

Lasă un răspuns