Situație paradoxală în CSM: Horodniceanu verifică tinerii procurori la intrarea în magistratură dacă au sancțiuni contravenționale pentru a vedea dacă îndeplinesc condiția legală de bună reputație, vicepreședintele CSM fiind în aceeași situație

1
193

O hotărâre a plenului CSM din 2012 a stabilit că pentru tinerii magistrați, declarați admiși la concursul de intrare în magistratură, trebuie verificată condiția de bună reputație în termen de 10 zile de la publicarea rezultatelor definitive ale concursului.

Printre documentele pe care tinerii magistrați trebuie să le depună pentru a fi verificați pentru a se stabili dacă aceștia îndeplinesc condiția de bună reputație se află și „contravențiile comise și sancțiunile contravenționale” aplicate în ultimii 3 ani.

Potrivit procedurii, carierele fiind separate, verificările și dosarele pentru judecători sunt în responsabilitatea secției de judecători, iar în cazul procurorilor – verificările sunt în ograda secției de procurori.

În CSM, Daniel Horodniceanu este vicepreședinte și șef al Secției de Procurori.

Numai că Horodniceanu pe lângă scandalul cu polițiștii, în care a avut replici impardonabile, mai are un istoric de conflicte cu poliția, potrivit datelor apărute în presă (link).

Anul trecut, în august, a contestat un avertisment dat de Poliție pe 30 iulie 2022, după ce a fost prins de polițiștii din Vrancea că circula cu 169km/h pe un drum pe care nu avea voie să circule decât cu maximum 100km/h.

Daniel Horodniceanu a contestat sancțiunea în Justiție, a dat în judecată Serviciul Rutier al IPJ Vrancea la judecătoria Panciu, și pe 28 decembrie 2022, judecătorul i-a respins cererea, stabilind că Poliția a acționat legal. Horodniceanu a contestat apoi hotărârea instanței făcând apel, urmând ca anularea procesului său de contravenție să fie decisă sau nu de Tribunalul Vrancea.

Pierderea “bunei reputații” ca si condiție pentru excluderea din magistratură a fost introdusă în Legea 303/2004 prin Legea 24/2012, lege propusă în procedură de urgență de Guvernul Boc și adoptată de majoritatea parlamentară de la acea vreme.

Lasă un răspuns