Criza cerealelor/UPDATE: Polonia este nemulțumită de propunerile CE. Negocierile continuă săptămâna viitoare

0
890

UPDATE 00.02. Presa poloneză transmite că negocierile celor 5 țări cu CE s-au încheiat fără un acord. Acest lucru este transmis și de corespondentul Radio Polonia la Bruxelles dar și de ministrul Agriculturii polonez. Discuțiile vor continua săptămâna viitoare, a spus ministrul polonez citat de TVP1. Este posibil ca discuțiile să fie ridicate la un nivel superior, de lideri – menționează presa poloneză. “Avem însă o poziție comună, am convenit ce produse ne perturbă piața și în ce fel” – a explicat ministrul Robert Telus.

Știre inițială.

Propunerile Comisiei Europene privind importurile excesive de cereale din Ucraina sunt un pas în direcția bună, dar nu suficiente, a spus ambasadorul polonez în UE, Andrzej Sadoś (foto), citat de presa poloneză.

Comisia este pregătită să interzică temporar importurile a patru produse – grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță. Cinci țări învecinate cu Ucraina – Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria ar dori să extindă această listă.

Mai avem de lucru. Așteptăm reflecțiile Comisiei Europene, care a auzit astăzi care sunt așteptările specifice – a subliniat ambasadorul polonez după discuțiile din Comisia Europeană.  Şeful adjunct al Comisiei, Valdis Dombrovskis, a invitat la consultări reprezentanţi ai cinci ţări. Din Polonia, au participat miniștrii agriculturii și dezvoltării și tehnologiei conectați prin video și a fost prezent personal și ambasadorul polonez la Uniune. Andrzej Sadoś a subliniat că cel mai important lucru este că negocierile vor fi continuate.

„CE a înțeles situația și amploarea problemelor”

„Fiecare întâlnire la care sunt prezentate propuneri specifice, chiar dacă aceste propuneri în versiunea inițială nu corespund în totalitate postulatelor, este întotdeauna un pas în direcția bună. Comisia Europeană a înțeles foarte bine situația și amploarea problemelor cu care se confruntă Polonia și alte state membre și a luat o anumită măsură. Ceea ce a propus Comisia nu a fost considerat suficient, dar ar trebui să continuăm aceste discuții, a spus ambasadorul polonez la UE.

Andrzej Sadoś, întrebat ce produse ar dori Polonia să includă pe lista interzicerii importurilor, a refuzat să răspundă.

Negocierile care au loc cu ușile închise impune ca această listă să fie analizată de Comisia Europeană. Cu toate acestea, comunicarea externă ar trebui să aibă loc într-o etapă ceva mai târziu, a adăugat ambasadorul. El a subliniat, de asemenea, gradul ridicat de coordonare și cooperare al celor cinci state de la granița cu Ucraina.

În Bulgaria, alt scandal: nu se înțelege de ce România spune altceva 

Comisia Europeană intenționează să interzică importurile ucrainene de cereale și semințe oleaginoase până pe 5 iunie în cinci țări UE învecinate cu Ucraina. Dar există o condiție pentru aceasta – ca țările să anuleze interdicțiile individuale pe care le-au impus, a spus ministrul Agriculturii al României, citat de „Reuters”, anunță presa bulgară.

Măsura poate fi luată în termen de 48 de ore după ce țările își retrag măsurile unilaterale”, a declarat ministrul Petre Daya reporterilor miercuri seara, după discuții cu comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis și miniștri din Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia. Urmează discuții suplimentare.

Ministerul Agriculturii din Bulgaria a lansat și un comunicat despre întâlnirea cu Dombrovskis, dar nu spune nimic despre condiția ca țările care au introdus deja interdicții să le anuleze mai întâi pentru a primi ajutor.

Acesta precizează că Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri, printre care restricţionarea importului a 4 produse, „precum şi o listă cu alte mărfuri care urmează să fie sub monitorizare constantă şi, dacă este cazul, incluse în interdicţie”. Discuțiile cu CE continuă, cu asigurarea că decizia finală poate fi luată într-o perioadă scurtă de timp (până la câteva zile), în cazul acordului tuturor participanților la procesul de negociere, se adaugă textul.

Nu se știe de ce guvernul interimar s-a grăbit să anunțe astăzi o interdicție , după ce ieri Comisia Europeană a declarat că pregătește măsuri și se știa despre viitoarele discuții ale lui Valdis Dombrovskis cu miniștrii din țările afectate.

În plus, interdicția bulgară nu este doar pentru cereale și uleiuri vegetale, ci pentru mai mult de 20 de mărfuri, inclusiv miere și produse apicole; lapte crud și uscat și concentrat de lapte; nuci; alune de padure; ouă; carne de pasăre, porc, oaie și capră, vin, oțet, alcool etilic.

„Suntem forțați să adoptăm această măsură națională, deoarece autoritățile europene responsabile au în vedere încă un răspuns adecvat la circumstanțele schimbate la care au dus coridoarele de solidaritate. Avem încredere că Bruxelles-ul va auzi și înțelege pozițiile statelor membre Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia și își va regândi poziția”, a declarat premierul Galab Donev.

Potrivit acestuia, tranzitul către alte țări continuă atunci când este transportat în transport specializat, sigilat și sigilat la graniță și fără supraîncărcare pe teritoriul bulgar. Dar nu este clar cum ar fi controlat acest lucru. Ministrul Agriculturii, Yavor Gechev, a explicat că măsura va intra în vigoare abia pe 24 aprilie și va fi în vigoare până la sfârșitul lunii iunie. Toate celelalte țări au introdus restricțiile de urgență – fie de la miezul nopții, fie după 48 de ore.

Galab Donev nu a spus nimic despre faptul că Comisia Europeană are competențe exclusive asupra politicii comerciale a UE, iar guvernele naționale pot acționa unilateral doar în circumstanțe excepționale. Slovacia și România, de exemplu, și-au adoptat măsurile pe motiv de protecție a sănătății populației, deoarece s-a constatat că o probă de cereale ucrainene conține un pesticid interzis în UE. Ambele țări au anunțat începerea controalelor fitosanitare detaliate la graniță, mai degrabă decât la silozuri și depozite, așa cum este practica obișnuită.

Pentru Bulgaria, motivele sunt protejarea producătorilor agricoli bulgari, a afacerilor bulgare și a „întreruperii lanțurilor de producție și comerț de bază”.

România ia măsuri suplimentare de monitorizare a tranzitului, restricționarea exportului și controale în vamă pentru toate produsele din Ucraina

Din conferința de seară a ministrului Agriculturii, Petre Daea nu s-a înțeles aproape nimic.

Se înțelege însă din comunicatul de presă.

Petre DAEA i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul DAEA a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.

Totodată, ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se așteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene de către cei 4 prim-miniștri din UE și de către președintele Bulgariei cu privire la soluțiile identificate pentru problemele fermierilor și ale pieței.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți“.

Lasă un răspuns