Americanii anunţă că pleacă din Irak, oficialii SUA se contrazic între ei. Britanicii îşi reduc personalul din Irak şi Iran, Bibi bate în retragere

0
51

Agenţia de presă AFP anunţă că Armata americană a informat astăzi Irakul, printr-o scrisoare oficală, că în zilele următoare se va retrage din ţară, în urma deciziei Parlamentului irakian. Deocamdată, informaţiile AFP şi ale altor instituţii de presă internaţionale nu au fost confirmate oficial de armata americană. În timp ce unii oficiali americani nu confirmă şi nici nu infirmă scrisoarea, un alt oficial militar al SUA a confirmat pentru Washington Post veridicitatea scrisorii trimisă Irakului.

Mark Esper, secretarul militar al Apărării, spune însă că SUA nu au niciun plan să se retragă din Irak.

De altfel, presa transmite că şi Marina americană a început operaţiuni de retragere în condiţii sigure din zonă.

Tot în această seară, Sky News anunţă că din cauza îngrijorărilor de securitate, Marea Britanie îşi reduce personalul în ambasadele din Irak şi Iran.

Tensiunile au escaladat puternic în ultimele zile atât între SUA şi Iran, între SUA şi Irak, cât şi în zonă, în urma deciziei SUA de a-l asasina pe generalul iranian, Qassem Soleimani. Astăzi, stegurile americane şi israeliene au fost arse pe străzile din Iran.

Tot în seara aceasta, premierul iraelian, Benjamin Netanyahu a transmis miniştrilor să nu se implice în situaţia cu Soleimani, că Israel nu trebuie atras în acest conflict care escaladează şi că Israelul nu a fost implicat în asasinat. Israelul este îngrijorat că Iranul va riposta.

Zeci de milioane de iranieni au luat zilele acestea cu asalt oraşele Iranului pentru a cere răzbunare şi pentru a-l jeli pe generalul Soleimani.

Astăzi, aproape 90.000 de trupe IRGC, Basij și familiile lor au luat parte la înmormântarea lui Soleimani din Teheran. Aproape un sfert dintre ei erau din Iraq, Liban, Afghanistan, Pakistan și Nigeria.

Fata lui Soleimani, într-un discurs prizat de presa şi poporul iranian, i-a transmis lui Donald Trump că este “nebun”, că este un “gambler” şi a anunţat că familiile soldaților americani din Asia de Vest își vor petrece zilele așteptând să le moară copiii.

“Dragul meu unchi Sayed Hassan Nasrallah a dat mesajul său”, a mai spus fiica lui Soleimani, iar la ceremonia din Teheran a participat, vorbit şi promis răzbunare şi liderul Hamas, Ismail Haniya.

În tot acest timp, funeralii impresionante se petrec astăzi în oraşul Sfânt, Qom, trupul lui Soleimani fiind depus în templul Fatimah al Masumah, sora Imanului Ali ibn Musa Rida, descendentă a profetului Mohammed, Soleimani urmând a fi îmmormântat mâine în Cimitirul Martirilor din Kerman, oraşul său natal.

Citeşte şi Imagini în premieră cu mormântul lui Soleimani, pregătit în Cimitirul Martirilor din Kerman

Citeşte şi “Efectul Soleimani”: s-a înfiinţat o nouă Brigadă shia de atacatori sinucigaşi

Citeşte şi Trupul lui Soleimani a ajuns în Oraşul Sfânt, Qom, capitala religioasă a Iranului. UNESCO se ia de SUA

Citeşte şi Iranul îl plânge pe Soleimani şi cere răzbunare. Liderul suprem, în lacrimi

Lasă un răspuns