Război Comisia Europeană- Curtea Constituţională a Germaniei: ameninţări cu infringementul

0
81

„Hotărârea recentă a Curții Constituționale germane a adus în atenţie două aspecte ale Uniunii Europene: sistemul euro și sistemul juridic european.

Apreciem declarația clară a Curții Europene de Justiție din 8 mai.

În același sens, Comisia Europeană respectă trei principii de bază: aceea că politica monetară a Uniunii este o problemă de competență exclusivă; că dreptul UE are prioritate asupra dreptului național și că hotărârile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru toate instanțele naționale.

Ultimul cuvânt cu privire la dreptul UE este rostit întotdeauna la Luxemburg. Nicăieri altundeva.

Sarcina Comisiei Europene este de a proteja buna funcționare a sistemului euro și al Sistemul juridic al Uniunii.

Acum analizăm în detaliu hotărârea Curții Constituționale a Germaniei. Și vom analiza posibilii pași următori, care pot include opțiuniunea declanşării de proceduri de infringement.

Uniunea Europeană este o comunitate de valori și de drept, care trebuie confirmată și apărată întotdeauna. Asta ne ține împreună. Pentru asta existăm”, arată preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Lyen în comunicat astăzi.

Şi CJUE a ameninţat CCRul german în urmă cu câteva zile.

Declaraţiile şi ameninţările vin după ce în urmă cu câteva zile Curtea Constituţională a Germaniei a decis că politica de stimulare a Băncii Centrale Europene încalcă în parte dreptul Germaniei, Constituţia Germaniei, pentru că nici Guvernul german, nici Parlamentul nu semnează cheltuielile şi a anulat o hotărâre din 2018 a Curții Europene de Justiție potrivit căreia cumpărarea de obligațiuni BCE a fost legală.

A fost pentru prima dată când o instanță națională a declarat o hotărâre a CJUE ca invalidă și ar putea submina aplicarea uniformă a dreptului UE, una dintre cele mai importante realizări ale blocului comunitar. O decizie bombă, revoluţionară, o declaraţie de război care pune sub semnul întrebării legalitatea şi aplicarea deciziilor CJUE.

Citiţi aici despre Decizia Curţii Constituţionale a Germaniei

Lasă un răspuns