Criza cerealelor. UPDATEuri: CE este gata să interzică importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina

0
1005

Update 16.14. Dana Spinanț, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, a confirmat informațiile transmise de Radio Polonia, potrivit cărora CE este de acord cu interzicerea produselor agricole din Ucraina. Scrisoarea celor 5 premieri, răspunsul CE și suplimentarea banilor de la Comisie – sunt cuprinse în relatarea Radio Polonia. (dublu click)

Update 15.00. Comisia Europeană este pregătită să interzică importul de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță, a aflat corespondentul de la Bruxelles al Radioului polonez, Beata Płomecka. (dublu click informație)

Această decizie ar înlocui interdicțiile de import impuse de Polonia, precum și de Slovacia și Ungaria ca răspuns la importurile excesive din Ucraina.  Această chestiune urmează să fie discutată astăzi în cadrul unei întâlniri a vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu reprezentanți ai Poloniei, Ungariei și Slovaciei, precum și cu reprezentanți ai Bulgariei, României și Ucrainei.

Deocamdată, aceasta este una dintre propunerile Comisiei care ar duce la rezolvarea problemei importurilor excesive din Ucraina. Acesta prevede că deciziile unilaterale vor fi înlocuite cu acțiuni la nivelul UE. Interdicția s-ar aplica pentru cinci țări care au raportat probleme – Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

Decizii extraordinare

După cum a aflat corespondentul Radio polonez, a fost verificat temeiul legal în baza căruia Comisia putea lua astfel de decizii extraordinare fără a fi nevoie să se demareze o anchetă. Cu toate acestea, domeniul de aplicare al interdicției de import pe care Comisia ar putea decide ar fi mai restrâns decât cel introdus de Polonia sâmbătă seara.

Consimțământul Ucrainei ar fi, de asemenea, necesar pentru astfel de măsuri extraordinare și ca și pentru interzicerea importurilor de produse selectate, pentru a evita posibile contestații împotriva deciziei la Organizația Mondială a Comerțului.

Scrisoare de la Ursula către liderii celor 5 țări

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  urmează să trimită astăzi o scrisoare liderilor a cinci țări, inclusiv Poloniei, care la sfârșitul lunii martie au cerut măsuri în legătură cu importurile excesive de cereale ucrainene.

Potrivit corespondentului de la Bruxelles al Radio Polonia, Beata Płomecka, această scrisoare ar trebui să conțină toate soluțiile propuse la această problemă. După cum a raportat în această dimineață de corespondentul de la Bruxelles al Radio poloneză, Comisia este pregătită să interzică importul de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, dar în același timp să asigure tranzitul către țări din Africa și Orientul Mijlociu. Această decizie ar înlocui interdicțiile de import impuse de Polonia, precum și de Ungaria și Slovacia ca răspuns la importurile excesive din Ucraina.

Această chestiune urmează să fie discutată astăzi la o întâlnire a vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu reprezentanți ai Poloniei, Ungariei și Slovaciei, precum și ai Bulgariei, României și Ucrainei. Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, urmează să participe și la aceste discuții, programate pentru ora 16.00, ora Poloniei.

O posibilă interdicție a importurilor a patru produse este în prezent una dintre propunerile Comisiei care trebuie luate în considerare.

Acordul Poloniei cu Ucraina

Ministrul Agriculturii Robert Telus a anunțat ieri (18.04) că au fost dezvoltate mecanisme care să garanteze că nicio tonă de cereale din Ucraina nu va rămâne în Polonia.. Transporturile de cereale ucrainene prin Polonia vor fi în convoaie în perioada următoare, acoperite de sistemul SENT și sigilate cu sisteme electronice de urmărire.

Update 14.40. Bulgaria anunță că interzice importul de cereale și alimente din Ucraina după Polonia, Ungaria și Slovacia, anunță presa bulgară.

Astăzi (19 aprilie) guvernul interimar va decide asupra interzicerii temporare a importurilor de alimente din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul interimar Galab Donev înainte de începerea ședinței cabinetului de astăzi. Ulterior, ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev, a precizat că interdicția intră în vigoare la 24 aprilie și va fi în vigoare până la 30 iunie.

„Bulgaria rămâne solidară cu Ucraina, dar falimentarea producătorilor agricoli bulgari nu va contribui cu nimic la cauza acesteia”, a insistat Donev.

Potrivit premierului interimar, principalul motiv pentru a face acest pas este acela că în ultimul an au rămas în țară cantități importante de alimente din Ucraina și „a perturbat principalele lanțuri de producție și comerț”, ceea ce, potrivit acestuia, este contrar ideii de coridoare de solidaritate creată de Comisia Europeană pentru a muta exporturile pe uscat pentru a ajuta țara atacată de Rusia.

„Dacă se menține și chiar se întărește această tendință, ceea ce este complet real după introducerea unor interdicții similare de către alte țări, este posibil să se ajungă la consecințe extrem de grave pentru afacerile bulgare. Ca guvern care lucrează și rezolvă problemele cetățenilor bulgari, noi nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a dat un alt argument în sprijinul deciziei guvernului.

„Suntem forțați să adoptăm această măsură națională, deoarece autoritățile europene responsabile au în vedere încă un răspuns adecvat la circumstanțele schimbate la care au dus coridoarele de solidaritate. Avem încredere că Bruxelles-ul va auzi și înțelege pozițiile statelor membre Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia şi îşi va regândi poziţia. Să nu uităm că principiul solidarităţii este aplicabil în egală măsură oricărei ţări care suferă sau suferă un fel de pierderi”, a remarcat Galab Donev.

La rândul său, Gechev a subliniat că Bulgaria are o producție agricolă în valoare de câteva miliarde, ceea ce, dacă guvernul nu ar fi luat măsuri suplimentare, ar fi fost greu de realizat și ar fi existat pierderi foarte grave.

Premierul a precizat că interdicția nu va include mărfurile care trec prin teritoriul Bulgariei în tranzit și au alte țări ca destinație finală. Cu toate acestea, întrebarea rămâne cum va fi efectuat controlul. În Polonia, de exemplu, acest lucru se face cu sigilii electronice cu GPS pe camioane și escortă de poliție. Varșovia și Kiev au convenit vineri că Polonia va relua tranzitul cerealelor ucrainene.

Contextul

Vestea vine cu câteva ore înainte ca comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, să poarte astăzi discuții cu miniștrii comerțului din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, în încercarea de a soluționa disputa privind restricțiile asupra aprovizionării agricole ucrainene și de a îmbunătăți funcționarea coridoarelor de solidaritate.

Pe 14 aprilie, miniștrii agriculturii din Bulgaria, România, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit să acționeze unit în problema cerealelor ucrainene și să înceteze să ia decizii în mod individual.

Sâmbătă, duminică și, respectiv, luni, Polonia , Ungaria și Slovacia au interzis importul de cereale ucrainene pe teritoriile lor.

Comisia Europeană a criticat luni decizia celor trei țări din Europa Centrală. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat că politica comercială intră în competența exclusivă a UE și, prin urmare, măsurile unilaterale sunt inacceptabile. În martie, Bruxelles-ul a oferit aproape 60 de milioane de euro în sprijinul sectoarelor agricole ale țărilor afectate de problema importurilor ucrainene. Un al doilea pachet de ajutor este în discuție.

Partidele pro-ruse din Bulgaria și producătorii de cereale în apărarea interdicției

Marți (18 aprilie), formațiunile pro-ruse din Bulgaria„Vazrazhdane”, BSP și „Levitsata!” au anunțat interzicerea importului de produse agricole. Argumentele lor erau similare – trebuiau protejate interesul național, fermierii bulgari și sănătatea bulgarilor.

În ultimele zile, producătorii bulgari de cereale au amenințat că vor protesta la Bruxelles dacă Uniunea Europeană nu va lua măsuri pentru grâul și floarea soarelui care vin din Ucraina. Potrivit singurei soluții a fost suspendarea importurilor din Ucraina sau măsuri care să asigure că producția ucraineană tranzitează prin țară.

Producătorii de cereale cer să găsească piețe pentru mai mult de 4 milioane de tone de grâu și floarea soarelui, precum și compensații pentru pierderi. Aceștia susțin că pierderile lor s-au ridicat la 400-500 milioane BGN.

Potrivit economistului Georgi Angelov, importul din Ucraina reprezintă doar 0,3% din producția de cereale bulgară. Potrivit acestuia, prețurile se normalizează și asta s-a văzut la bursele mondiale. Întrebarea, potrivit lui, este de ce producătorii bulgari de cereale au crezut în propaganda rusă că prețurile vor crește și și-au păstrat recolta în așteptarea vânzării la un preț ridicat.

O mare parte din subvențiile europene în agricultura bulgară sunt primite de producătorii de cereale și acest lucru o denaturează, a subliniat Angelov. Ajutorul ar trebui, de asemenea, direcționat către cultivatorii de legume și crescătorii de animale.

Cât grâu și floarea soarelui au fost importate de Bulgaria din Ucraina în 2022

Aproape 20.000 de tone de grâu ucrainean au fost importate în Bulgaria în 2022, ceea ce reprezintă 35% din importuri în tone și 27% din valoare. Acesta este un volum egal cu mai puțin de 3 la sută din volumul grânarelor și silozurilor bulgare. Importul de grâu ucrainean în Bulgaria a fost de cinci ori mai mic. Acest lucru este afirmat în analiza „Geografia comerțului Bulgariei în 2022” a lui Borislav Georgiev, care are aproape 45 de ani de experiență practică și administrativă națională și internațională în comerțul exterior, a anunțat Camera de Comerț Bulgară.

Floarea soarelui importată din Ucraina în Bulgaria în 2022 reprezintă peste 940.000 de tone, sau aproape 71 la sută din importul bulgar în tone, după ce în anii precedenți era între 3 și 10 ori mai mică. În valoare de euro pentru 2022, aceasta este mai mult de 623 de milioane de euro, sau aproape 65 la sută din valoarea importurilor, după ce în anii precedenți indicatorul era între 4 și chiar și de 10 ori mai mic.

Știrea inițială.

Ungaria a extins interdicția importurilor de alimente din Ucraina la miere, vin, pâine, zahăr și o serie de alte produse din carne și legume. 

Slovacia a oprit și ea aceste produse, anunță presa slovacă.

Inițial, Ungaria a limitat doar importul de cereale și semințe oleaginoase.

Embargoul ungar este valabil până pe 30 iunie și nu se aplică tranzitului.

Polonia, o aliată a Ucrainei, a fost prima care a interzis importul de cereale din Ucraina.

Aseară, oficialii polonezi au fost de acord cu tranzitul produselor ucrainene prin țară doar în anumite condiții. Cu toate acestea ei au asigurat populația că niciun produs agricol din Ucraina nu va mai intra pe piața poloneză.

Toate cele trei țări se plâng că cerealele ucrainene mai ieftine le-au afectat negativ piețele și au stârnit proteste ale fermierilor.

CITEȘTE ȘI…

Acordul Poloniei cu Ucraina în criza cerealelor și fermierilor. Ce au anunțat

Lecția poloneză pentru România. Adevărul și soluțiile la revolta fermierilor care a trezit toată Europa

Polonia obține mai mulți bani de la UE în criza cerealelor. UPDATEURI în criza cerealelor: Polonia urmărește camioanele Ucrainei prin GPS

Lasă un răspuns